XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2009/07/31/megujulhat-ujlipotvaros-rendezetlen-tombje/

Témák A-Z

Megújulhat Újlipótváros régóta rendezetlen tömbje

ARCHÍV | 2009. július 31. - Frissítve Városfejlesztési hírek

Pozsonyi utca-Ipoly utcaA Pozsonyi utca – Ipoly utca – Kárpát utca – Victor Hugo által határolt terület északkeleti részének rendezetlensége miatt kezdett el az önkormányzat még 2006-ban gondolkodni arról, miként lehetne a XXI. századi körülményekhez méltó környezetet kialakítani a tömbben. A környék rendbetétele régóta időszerű volt, már csak azért is, mert építészi szemmel nézve idegen szövet volt az itteni rész szűkebb és tágabb környezetét tekintve egyaránt. A földszintes épületek nemcsak méretüket tekintve lógtak ki a sorból, de lepusztultságuk révén is csúfították a városképet. Nem csoda, ha a városvezetés úgy döntött: átszabja a tömböt, s megkeresi a lehető legjobb megoldást.

A két földszintes épület egyikében egy élelmiszerbolt működött, a másikban pedig a fővárosi közművek üzemeltettek irodát. Utóbbiak azt szerették volna, ha itteni helyüktől nem túlságosan távol, az Újlipótvárosban biztosítanak helyet számukra, ami meg is történt. Mind a négy közműcéggel egyéni megállapodást kötött az önkormányzat, s 2008-ban utolsóként a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. is kiköltözött a bontásra érett épületből. Az élelmiszerbolt bérleti szerződését szabályosan felmondta a helyhatóság, s végül ez az épület is felszabadult a tavalyi évben.

Alapos előkészítés előzte meg a koncepció kialakítását

Az elképzelés az volt, hogy a két rossz állapotú ingatlant elbontják, s megvizsgálják, mi építhető a helyére. Erre a területre nem volt érvényes kerületszabályozási terv, a fővárosi szabályozást figyelembe véve pedig mindössze egy 10X15 méteres alapterületű ház lett volna építhető. Építési területként nem volt tehát igazán értékes ez az ingatlanegyüttes – magyarázta Hiszékeny Dezső alpolgármester.

A folytatást alapos előkészítés előzte meg: a Kerületi Szabályozási Terv (KSZT) elkészítésével megbízott cég részletes munkát készített, a zöldterületekre, a közlekedésre, a közművekre, a régészetre, a zaj- és rezgésvédelemre, a levegőtisztaságra, a geodéziai tulajdonságokra és a hulladékgazdálkodás mikéntjére egyaránt kiterjedt a vizsgálat. A KSZT elkészültét követően kikristályosodott az önkormányzat koncepciója: az északi területrészen egy lakóépület épüljön, a középsőn zöldfelületet kaphat helyet, s harmadik elemként a parkolási gondok enyhítése és a területen lévő 12 garázs kiváltása érdekében egy mélygarázs létesüljön. A tömb déli része érintetlenül marad, mivel ott lakóházak vannak.

Közpark, mélygarázs és orvosi rendelő is létesül

A tervezéskor az önkormányzat figyelembe vette a környező tömbökben lakók szempontjait is, akik meglehetősen sokat panaszkodtak a sportpályák használatának módjára: az itt élők jelezték, sokkal szívesebben látnának ott közparkot. – Újlipótvárosban két fontos problémával kell rendre szembesülnünk: kevés a parkolóhely és kevés a zöldfelület – emelte ki Hiszékeny Dezső, hozzátéve: az itteni fejlesztéstől mindkét vonatkozásban javulást várható.

Eközben időszerűvé vált a Tátra utca és a Katona Jószef utca sarkán lévő orvosi rendelő felújítása. Ám azt a modern kor követelményeinek, az egészségügyi és az építési szabályok maradéktalan figyelembe vétel mellett megfelelően nem lehetett volna jelenlegi helyén megoldani, ráadásul az orvosi rendelő és a védőnői szolgálat egy helyre költöztetése. Kézenfekvő volt, hogy a korszerű, 400 négyzetméteres rendelőnek az új fejlesztés adjon helyet.

Nyílt, árveréses pályázattal, piaci szemlélettel

Mindezek figyelembe vételével 2009 márciusában kiírta az önkormányzat a nyílt, nemzetközi, árveréses pályázatot. Az árverés mellett szólt, hogy ez az az a fórum, ahol a kereslet és a kínálat a legkönnyebben találkozik, ez a piaci szemléletet képviseli – magyarázta Hiszékeny Dezső. A kikiáltási ár meghatározását igazságügyi szakértői vélemény készíttetése előzte meg annak érdekében, hogy az ilyenkor megszokott értékbecslői vizsgálatnál alaposabb elemzés állapítsa meg a terület reális árát. Összesen három értékbecslői elemzés készült – közülük kettő igazságügyi szakértői – a pályázat kiírását megelőzően, végül a helyhatóság mindegyiknél magasabb összegben, nettó 330 millió forintban határozta meg a kikiáltási árat.

Tisztában voltak az érdeklődők, hogy az önkormányzat elvárása a park kialakítása, egy modern, teljesen berendezett rendelő létesítése és egy mélygarázs építése, illetve a pályázat része volt a jelenlegi garázsok kiváltása is. Ez év tavaszán meg is született a megállapodás a tulajdonosokkal, akik 2010 végéig zavartalanul használhatják gépkocsi-tárolójukat, majd a mélygarázsban 50 százalékos bérletidíj-kedvezményben részesülnek. Összességében tehát a fejlesztő számára hasznot ígérő lakóépület mellett egy sor más feladatot is magára kellett vállalnia. Így a beruházónak a jó lehetőség mellett kötelezettségekkel is számolnia kellett.

Már bontanak – eltűnnek az éktelenkedő földszintes épületek

A pályázat eredményes volt, így a munkálatok hamarosan megkezdődhetnek. A projekt első ütemében az épület, a másodikban a mélygarázs, a harmadikban pedig a zöldterület készül el. Az épületre vonatkozóan a KSZT szabályait kell figyelembe vennie a fejlesztőnek: egy hétszintes ház kerülhet ide, s ügyelnie kell arra is, hogy a szemközti ház benapozása miatt legkevesebb 25 méteres távolság legyen a két ház között. Jelenleg a bontási munkálatok zajlanak, s ezzel párhuzamosan halad a telek kialakítása. Az első két ütem jövő év végére készülhet el, a zöldterületet pedig 2011-ben vehetik birtokba a környékbeliek a tervek szerint.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj