XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/04/05/a-kerulet-diszpolgara-portisch-lajos-80-eves/

Témák A-Z

A kerület díszpolgára Portisch Lajos 80 éves

2017. április 05. Kulturális hírek

Dr. Tóth József polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy a kerület büszke díszpolgárára, aki az egyenesség, az őszinteség, a tisztesség, a kitartás és az akarat kiemelkedő példája. Mint elmondta bárhol járt az országban, sőt határokon túl is Portisch Lajos nevét mindenhol nagy tisztelettel említették. Személyesen is látta fellépni, ahol műsorát szintén a mély elkötelezettség, igényesség jellemezte. Amit díszpolgárként szóvá tett azt sem saját érdekében, hanem a közösségért tette. Örömét fejezte ki, hogy nemcsak hazatért a XIII. kerületbe, hanem 2013. óta a Vasas Klub tagja. Végezetül megerősítette azt a sokak által ismert mondást, hogy Portisch Lajos a legjobban sakkozó operaénekes és a legjobban éneklő sakkozó a világon.

 

Portisch Lajos megköszönve a dicsérő, elismerő szavakat arra emlékezett, hogy ifjúkorát a kerületben töltötte, és amikor lehetett vissza is jött. Szívesen lépett fel a Pozsonyi Pikniken és egyéb kerületi rendezvényeken. Nagy szimpátiával van a kerület iránt, látja a fejlődést, és szerinte is a XIII. kerület az egyik legjelentősebb és egyre megújuló kerülete a fővárosnak. Hobbijáról fogalmazva úgy szólt, hogy legalább olyan arányban érdekli az éneklés, mint a sakk. Jellemző a zene iránti kötődésére, hogy egykori ének tanára szerint a német dalirodalmat nála senki nem ismeri jobban az országban.

 Portisch Lajos 12 éves korában kedvelte meg a sakkot, majd a ’60-as, ’70-es évek legjobb magyar és nemzetközi játékosává vált. Olimpiai bajnok (1978 Buenos Aires), az elsők között lett a Nemzet sportolója cím birtokosa. Több kitüntetése mellett 2012-ben Prima díjat kapott, a kerület mellett a Főváros is díszpolgárává választotta.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj