XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2016/12/15/atadtak-a-2016-evi-kassak-lajos-irodalmi-palyazat-dijait/

Témák A-Z

Átadták a 2016. évi Kassák Lajos Irodalmi pályázat díjait

2016. december 15. Kulturális hírek

Az eseményen dr. Tóth József polgármester köszöntötte a megjelenteket, emlékeztetve arra, hogy a kerület önkormányzata   megkülönböztetett figyelmet fordít a kultúra, a művelődés, és a kerületben élő alkotók támogatására. A polgármester számos példát említett az elmondottakra, majd szólt arról is, hogy szívügyének tekinti a kerület alkotóművészeivel való rendszeres találkozást és konzultációt. Mint elhangzott, éppen egy ilyen találkozó során merült fel javaslatként a Kassák Lajos Irodalmi pályázat díjazott alkotásainak kötetbe foglalása, ami azóta megvalósult, és egy reménybeli sorozat első kötetének tekinthető.

 

–Ebben az esztendőben önkormányzatunk 12 díjat kapott, valamennyit civil szervezetektől –mondotta dr. Tóth József. – Számomra éppen az adja ezeknek az elismeréseknek az értékét, hogy odaítélésükről nem politikai megfontolások, hanem valódi teljesítmény alapján döntöttek a értékelést végző szakmai szervezetek. Az is sokat jelent számunkra, hogy a felmérések szerint a kerület lakosainak csaknem 90%-ka csak a kerület határain belül tudna elképzelni egy esetleges lakáscserét, a fővárosi lakásvásárlók között pedig az első helyen áll a kerület iránt érdeklődő vásárlók aránya.

Dr. Tóth József polgármester végezetül örömének adott hangot a miatt, hogy a díjazásra kerülő alkotók közül korábban hárman is sikeresen szerepeltek a kerület irodalmi pályázatán, majd az alkotóknak szóló jókívánságok után átadta a szót a zsűri elnökének, Sumonyi-Papp Zoltán József Attila-díjas költőnek.

 

A zsűri elnöke elégedetten szólt arról, hogy ebben az esztendőben különösen sok pályamű érkezett a Szociális, Egészségügyi és Művelődési bizottság által meghirdetett pályázatra, összesen hetven pályázatot kellett értékelnie a felkért alkotóművészeknek. A nyertes pályaműveket a zsűri elnöke rendkívül magas színvonalúnak jellemezte, hangsúlyozva, hogy ha maguk a pályázók nem sorolták volna be magukat az amatőr, illetve a professzionális kategóriákba, azt a zsűri a művek alapján nem tudta volna jó szívvel megtenni. Ennek köszönhetően a vers és a próza műfajban is 2-2 megosztott díj odaítéléséről döntöttek, míg az esszé műfajban egy teljes értékű díjról határoztak.

 

Ezt követően dr. Tóth József polgármester átadta a díjakat a 2016. évi Kassák Lajos Irodalmi pályázat nyerteseinek. Profi vers kategóriában Jász István és Mező Ferenc, próza kategóriában Balla Ferenc és Szántó T. Gábor részesült elismerésben. Amatőr kategóriában Bujk Gábor esszéje nyerte el az irodalmi pályázat díját.

 

A díjazott prózai művekről Balla Zsófia Babérkoszorús, József Attila-díjas költő mondott méltatást, maradandó értékűnek minősítve a nyertes alkotásokat.

 

A nyertes esszét dr. Báthori Csaba  József Attila-díjas költő értékelte, elismeréssel szólva szerzője magas színvonalú társadalomrajzáról, imponáló ismeretanyagáról, és kifejező erejéről. Végezetül a zsűri elnöke szólt a díjazott versek művészi értékéről, alkotóik teljesítményéről. Az esemény kötetlen eszmecserével zárult.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj