Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/www.budapest13.hu/wp-content/themes/budapest13/inc/functions/cb-helper_functions.php on line 101

Notice: Use of undefined constant BP13_IW - assumed 'BP13_IW' in /var/www/www.budapest13.hu/wp-content/themes/budapest13/inc/functions/include-scripts.php on line 32
Az angyalföldi hősre emlékeztünk - Budapest13

XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2016/01/11/az-angyalfoldi-hosre-emlekeztunk/

Témák A-Z

Az angyalföldi hősre emlékeztünk

ARCHÍV | 2016. január 11. - Frissítve Kulturális hírek

Gidófalvy Lajos jelentős ellenállási csoportot vezetett a II. világháború idején. Főhadnagyi rangban vezette a KISKA alakulatot, amely a kisegítő karhatalmi feladatok szervezését végezte. Az alakulat egyben az illegális antifasiszta szervezet fedőszervévé vált. 1944-ben már mintegy 1200 ember élelmezését is ellátták. Gidófalvy Lajos főhadnagy leventekiképző parancsnoknak nevezték ki Angyalföldre. Az általa vezetett alakulat az őrszolgálat során számos rombolást és garázdálkodást akadályozott meg, mint például a Rákosrendezői pályaudvar, a Fendinánd-híd felrobbanását, miután leszerelték a robbanó tölteteket. Megmentettek közel 800 árvaházi gyűjtőhelyre összefogott gyermeket, ugyancsak megakadályozták több Váci úti üzem gépeinek leszerelését, rendkívül nagy értékű nyersanyagot félkész árut és gépeket mentve meg ezzel. Segítették a bajba jutott fiatalokat, üldözötteket, menekülteket. Gidófalvy Lajost először posztumusz őrnaggyá, majd ezredessé nevezték ki. 1997-ben a vitézi rend is felvette tagjai közé. A nehéz háború körülmények között is példamutatóan viselkedett nevét és emlékét utca és lakótelep őrzi. Halálának körülményei, sírhelye nem ismert, életben utoljára az Erzsébet-híd környéki harcoknál látták.

Hagyományosan az év első ünnepségén a kürt hívójelével vette kezdetét a rendezvény. Majd Wilnerné Takács Margit szavalta el az alkalomhoz illő versét.

Gidófalvy Lajos életútját Bősze József alezredes a Gidófalvy Alapítvány elnöke ismertette.

Az első koszorút Hiszékeny Dezső a terület országgyűlési képviselője nevében dr. Puchner Gábor frakcióvezető helyezte el.

Az önkormányzat koszorúját Holopné Schramek Kornélia alpolgármester asszony és Karácsonyi Zoltán képviselő helyezték el.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj