XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2013/10/25/a-terveknek-megfeleloen-halad-a-100-lakasos-passzivhaz-epitese/

Témák A-Z

A terveknek megfelelően halad a 100 lakásos passzívház építése

ARCHÍV | 2013. október 25. - Frissítve Városfejlesztési hírek

Az épületekben 100 lakás kerül kialakításra átlagosan bruttó 50 m2 alapterülettel. A kisebb lakások 1 szobások, míg a nagyobbak másfél, illetve 1+ 2 félszobás kialakításúak, valamennyi erkéllyel készül.

Az önkormányzat új vállalkozása úttörőnek számít a budapesti, a magyar, sőt kelet-európai lakáspiacon is. A beruházás teljes egészében önkormányzati finanszírozású. Ahhoz, hogy a passzívház a terveknek és a nemzetközi minősítő intézet elvárásainak megfeleljen különleges technológiát kell alkalmazni.

A kompakt épületformálás egy adott épülettérfogathoz minél kisebb lehűlő felületet jelent és fontos, hogy a homlokzati üvegfelületek aránya lehetőség szerint ne haladja meg a 40 %-ot. Az épülő 100 lakásos passzívház három épülettömbje rendkívül kedvező térfogat-felület arányokkal rendelkezik.

A 30 cm-es hőszigetelésű termikus burok a ház fűtött épületrészének külvilággal érintkező felülete. Az épületeknél a hőszigetelő réteg megfelelő vastagsággal és hőszigetelő értékkel rendelkezik, összefüggő és nem tartalmaz hőhidat. A három hőszigetelt épülettömbjében kizárólag a lakások helyezkednek el. A lépcsőház külön épületben helyezkedik el.

Az üvegfelületek optimálisan tájoltak, többségük dél-kelet –dél-nyugati. Északi nyílással rendelkező lakóhelyiség nincs, így a lakások körbe benapozottak. A nyári túlmelegedést árnyékolók gátolják, melyek megnyitása a téli időszakban lehetővé teszi az alacsonyabb szögben érkező nap sugarainak, hogy a belső terekbe jutva hőként hasznosuljanak.

Az épület energetika terén a passzívházakat ellenőrző német „Darmstadt Passivhaus Institut” minősítésének egyik kritériuma, hogy az épület éves fajlagos fűtési energiaigény kisebb legyen, mint 15 kWh/m2év. Ez nagyságrendileg annyi fűtési energiafelhasználást jelent egy 50m2-es lakásban, mintha egy hajszárítót, vagy porszívót két óráig üzemeltetnénk naponta. A lakók éves fűtésszámlája várhatóan nem haladja majd meg a 15 ezer forintot. Ez az energia felhasználás és annak költsége egy hazai, átlagos épület esetében 15-20 szoros.

Az épületbe nincs bekötve a gáz, nincsenek kazánok, kémények. A ház fűtését és melegvíz ellátását hőszivattyúk biztosítják, melyekhez a geotermikus energiát összesen 20 db 125 m mélységű földhő szonda biztosítja. A lakások levegője két óránként kicserélődik friss levegőre úgy, hogy a használt levegő hőjének minimum 80%-át a friss levegő felfűtésére fordítódik. A szellőztető rendszer a lakószobákban légbefúvást, a szennyezett levegőjű helyiségekből légelszívást végez.

A házak: pince + földszint + 4 emeletesek. Az A” tömbben: 29 db 60 m2-es lakás (nappali + 2db fél szoba + erkély), a „B” tömbben: 40 db 48 m2-es lakás (nappali + fél szoba + erkély), a „C” tömbben: 31 db 41 m2-es garzon (nappali + erkély) lakás készül.

A tervezőkkel és generálkivitelezővel folyamatos az egyeztetés a kiviteli tervekben szereplő berendezésekre, anyagokra, műszaki megoldásokra vonatkozóan. A kivitelező által javasolt esetleges anyagkiváltásokat a szakági tervező, és a passzívház szakértő is véleményezi.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj