XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2013/09/30/emlektabla-dr-kemeny-pal-tiszteletere/

Témák A-Z

Emléktábla dr. Kemény Pál tiszteletére

ARCHÍV | 2013. szeptember 30. - Frissítve Kulturális hírek

Kemény Pál 100 éve 1913. szeptember 29-én született. A pécsi orvosi egyetem elvégzése után 1938-ban, mint “díjtalan gyakornok” a XIII. kerületi Madarász utcai Gyermekkórházban kezdte meg gyermekorvosi munkáját. Az akkori igazgató, a nagyhírű dr. Flesch Ármin professzor tanítványaként ismerkedhetett meg a gyermekgyógyászat és az itt lakó, főként szegény sorsú gyermekek szociális problémáival.

1942-ben munkaszolgálatos orvosként Ungvárra helyezték, ahol gyermekosztályon dolgozott az ottani kórházban, később Erdélybe került orvosként. 1944-ben megszökött, így a háború végét Pesten élte át jó szándékú, bátor, segítő emberek által bújtatva.

1945-után először szakszervezeti orvosként, majd 1948-tól ismét gyermekorvosként dolgozott az I. sz., majd a II. sz. Gyermekklinikán. 1958-ban nevezték ki a Madarász utcai Gyermekkórház igazgató főorvosának. Az igazgatói teendők mellett, nyugdíjba vonulásáig a kórház belosztályát osztályvezető főorvosként vezette. Az általános gyermekgyógyászat művelése mellett főként a gyermekkori rosszindulatú daganatok és a leukémia gyógyítása állt tevékenysége központjában.1958-tól 1982-ig minden reggel végigjárta a kórház összes osztályát. 1982-től nyugdíjasként élete végéig tanácsadóként dolgozott a Belosztály onkológiai részlegén. 2001. október 10-én hunyt el.

Nevéhez fűződik a Madarász utcai Gyermekkórház kórház-rendelőintézeti rendszer továbbfejlesztése, a körzeti orvosok rendszeres továbbképzése. Vezetőségi tagja volt a Magyar Gyermekorvosok Társaságának. 1973-ban Budapest Főváros Pro Urbe kitüntetésben részesült, 1980-ban a SOTE címzetes docensi cím tulajdonosa lett. 1996-ban a XIII. kerület díszpolgárrá avatta, 1999. augusztus 20. Köztársasági Érdemrend Tisztikereszt címet adományoztak részére.

A család és a kórház Gyermekkor Alapítványa „Kemény Pál” emlékdíjat alapított emlékének megőrzésére. Az évenként megrendezett ünnepségen azt a 3 fő munkatársat jutalmazzák, akik leginkább hűek az egykori igazgató főorvos gyermekbarát, magas szakmai színvonalat követelő hagyományaihoz.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj