XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2013/07/26/25-ezer-virag-pompazik-a-gyongyosi-setanyon/

Témák A-Z

25 ezer virág pompázik a Gyöngyösi sétányon

ARCHÍV | 2013. július 26. - Frissítve Kulturális hírek

Dr. Tóth József polgármester megnyitójában kiemelte, hogy a kerület önkormányzati politikájában kiemelt hangsúlyt kap a környezettudatosság és a környezetvédelem, a képviselő-testület a közelmúltban „Klímastratégiájában” foglalta össze az e területen végzendő tennivalókat. Megköszönte a méltán elismert lakótelep polgárainak, hogy nem csak most a bemutatón érdemes a sétányon végigmenni, hanem más alakommal is, mert a lakosság vigyáz a területre.

Szarka Attila a Parkfenntartó Kft. ügyvezető igazgatója köszöntőjében személyes tapasztalatára hivatkozva elismerően szólt a kerület zöldterületeinek fejlesztése érdekében tett erőfeszítéseket, megemlítve, hogy egyre több helyen ivóvizet használnak az öntözésre. Példaadónak, úttörőszerep vállalónak említette a kerületet, olyan szakemberként, akinek hivatalból is van összehasonlítási alapja. A rendezvény kedves eseménye volt a – „Legvirágosabb erkély és homlokzat” „Legszebb vendéglátó terasz” – és a „Legszebb társasházi kert” – pályázatok eredményhirdetésére. A program végén Kanászné Szandy Éva szakavatott vezetésével a Gyöngyösi sétány egynyári virágait tekinthették meg az érdeklődők.

Mint minden évben idén is nagy hangsúlyt kaptak a magyar nemesítésű fajták. Az idei év különlegessége, hogy most először hoztak létre fűszernövényekkel kialakított ágyást a kört formázó négy virágágy egyikében. A Dráva utcában és a Pozsonyi út-Victor Hugó u. kereszteződésében lévő ágyásokban virágokból kirakott 75-ös szám hirdeti a kerület születésének évfordulóját.

A kerület közterületein ez évben közel 15 ezer tő muskátlit és virágos balkonnövényt helyeztek ki a virágtartó kandeláberekre. Kerületünk számos pontján mintegy 50 ezer tő egynyári virág került kiültetésre, melyből 25 ezer példány a Gyöngyösi sétány területét díszíti.

Ebben az évben jelentős közparki beruházások is megvalósulnak. A Ruttkai Éva szobor környezetében kiültettük a Márk Gergely által nemesített „Ruttkai Éva emlékére” elnevezésű rózsafajtát, a művésznőről elnevezett parkban.

Ugyancsak idén készült el a Testvérvárosok fasora a Béke téri közparkban. A 36 millió forintos beruházással kerületünk öt testvérvárosához fűződő, a múltban gyökeredző és egyre bővülő kapcsolatát szimbolizáló helyet alakított ki. A park kialakítása és a kivitelezés folyamata a Zöldebb városokért mozgalom szigorú környezetvédelmi követelményeinek figyelembevételével készült. Amennyiben a park elnyeri a szervezet minősítését, úgy ez lesz Budapesten a harmadik, Green City akkreditációval rendelkező közpark. (A margitszigeti öko játszótér és a Lánchíd park rendelkeznek egyelőre ilyen minősítéssel.)

Az idei további beruházási tervek közül a legjelentősebb a Kárpát lakótelep közparki felújítása, ahol a zöldfelületek talajvízkútból öntözöttekké válnak. A Duna parton vonzó kilátóterasz és sportterület létesül felnőtt játszószerekkel, virágos pihenőparkkal a lakóépületek közelében. Befejezik a Pozsonyi út gyalogosfelületeinek és zöldfelületeinek felújítását, a RAM kertjében pedig fitnesz teret alakítanak ki. A beruházás összértéke várhatóan mintegy 400 millió Ft lesz.

A fentieken túlmenőem még 13 további helyszínen, összesen mintegy 250 millió Ft értékben tervez az önkormányzat közparki felújításokat. Köztük a Gyöngyösi sétányon, ahol talajvízkút öntözőhálózat létesítését tervezi, azt remélve, hogy talajvízkútról, környezetkímélő módon öntözött virág és gyepfelületek még vonzóbbá teszik a méltán népszerű virágos sétány.

 

Pályázatok díjazottjai:

Legzöldebb társasházi kert:

Váci u. 170. Társasház. kk: Nagy Ildikó

Tutaj u. 1/e Társasház. kk: Varga László

Felka u 6. Társasház. kk: Csák Máténé

Legszebb erkély és homlokzat pályázat:

Nagyné Vadady Mária, Keszkenő u. 15.

Sántosi Imréné, Hajdú u 12.

dr. SilyeTamás Futár u 33.

Legszebb vendéglátó terasz:
Dunapark Kávéház és Étterem

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj