XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2013/07/05/harminc-evre-tervezunk/

Témák A-Z

Harminc évre tervezünk

ARCHÍV | 2013. július 05. - Frissítve Városfejlesztési hírek

Budapest Főváros XIII. kerületének hosszú távú településfejlesztési koncepcióját, amely 2033-ig határozza meg a településfejlesztés legfontosabb alapelveit, vízióját és célkitűzéseit, a képviselő-testület egyhangú szavazással fogadta el. A közmeghallgatás során a kerület megjelent lakosai is egyetértésüknek és támogatásuknak  adtak hangot, külön hangsúlyozva a koncepció szakmaiságát, környezet-, és társadalombarát attitűdjét.

A Hild-díj, a kerület egyik legrangosabb elismerése

A döntést követően, június 28-án dr. Tóth József polgármester és Arató György, a kerület főépítésze sajtótájékoztatón ismertették a nagyszabású koncepció megszületésének előzményeit, és a városrész legújabb kori történelmében játszott meghatározó és  távlatos szerepét. A múlt eseményeit áttekintve dr. Tóth József polgármester emlékeztetett arra, hogy a XIII. kerület eltelt húsz esztendejében is hosszú-, közép és rövid távú tervek alapján folyt a fejlesztés. Ezek középpontjában az ipartelepek funkció váltása, új lakóépületek és rekreációs területek létrehozása állt. A Váci út korábbi ipari jellege megszűnt, a régi gyárépületek helyén ma korszerű irodaházak magasodnak. A kerületben működő 28.000 vállalkozás 72.000  embernek biztosít munkát. A lakosok száma 102 ezerről 110 ezerre növekedett, a születések száma hat esztendeje folyamatosan emelkedik, és a korábban jellemző 640 születésről 1200-ra nőtt. A mögöttünk hagyott két évtizedben tizennégyezer új lakás épült városrészünkben. A parkosított területek, sétányok felülete jelentősen megnőtt, két sétálóutca létesítésére került sor. Megújultak a közintézmények, az egészségügyi intézmények épületei, a Radnóti Miklós Művelődési Központtal a kerület új kulturális centrumot létesített a fővárosban. Kilencven milliárd forintra növekedett a kerület vagyonának értéke, 2010-óta 18 szakmai díjat kapott az Önkormányzat a végrehajtott fejlesztések elismeréseként. Az utóbbi három évben 12 díjat vehettek át a kerület vezetői, közöttük 2012. áprilisában a rangos Hild-díjat, majd a stratégiai gondolkodás elismeréséért járó díjat az Országbíró sétány megújításáért.

A jövő tervezésekor szilárd alapokra támaszkodhatunk – hangsúlyozta dr. Tóth József. A harminc évre szóló településfejlesztési koncepció három forrásra épül: az önkormányzat saját vagyonára és költségvetésére, az állami forrásokra, és az Európai Uniótól elnyerhető pályázati pénzekre. Integrált városfejlesztést kívánunk megvalósítani, a tervezéskor az élet minden területét figyelembe vettük. Fontos szempont volt a szakmaiság követelményeinek és az új kihívásoknak való megfelelés mellett az elért eredményekhez való szerves kapcsolódás. A fejlesztés során a munkahely-, lakóhely-, rekreáció hármas követelmény rendszerének egyidejű érvényesülését céloztuk meg, a fő hangsúlyt a minőségi fejlesztésre, az emberközpontúságra és a biztonság és kiszámíthatóság követelményeinek teljesülésére helyezve. A terv harmonizál a főváros hosszú távú fejlesztési koncepciójával – mondotta végezetül a polgármester.

Arató György főépítész a sajtótájékoztatón kiemelte: a koncepciót széleskörű társadalmi, lakossági egyeztetés során alakították ki és véglegesítették a szakemberek. Nem megszokott dolog harminc esztendőre előre tekinteni – jelentette ki a főépítész -, de a XIII. kerületben olyan alapokat sikerült lerakni az elmúlt években, ami reálissá teszi a terv célkitűzéseinek megvalósítását. Policentrikus városkép létrehozását céloztuk meg, és a közreműködő szakemberek munkájának eredményeként sikerült olyan tervet kidolgozni, ami biztosítja az urbanisztika holisztikussá válását, az emberi léptékű,  környezettudatos építkezést.

A Képviselő-testület által egyhangú szavazással elfogadott, 2033-ig szóló hosszú távú XIII. kerületi településfejlesztési koncepciót ide kattintva olvashatják el látogatóink.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj