XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2024/01/02/elhunyt-kiss-zoltan-a-xiii-kerulet-utolso-tanacselnoke-a-kerulet-diszpolgara/

Témák A-Z

Elhunyt Kiss Zoltán, a XIII. kerület utolsó tanácselnöke, a kerület díszpolgára

2024. január 02. Búcsúzunk

1939. január 4-én született Budapesten. Pályáját műszerészként kezdte. Első közösségi megbízatását a honvédségnél kapta, ezt követően a Mechanikai Mérőműszerek Gyárában az ifjúsági szervezet titkárának választották. 1967-ben átvette a III. kerületi KISZ-bizottság vezetését, 1967 és 1972 között tagja volt a KISZ Központi Bizottságának és az MSZMP III. kerületi végrehajtó bizottságának. 1975-ben Moszkvában elvégezte a Politikai Főiskolát, majd a Budapesti Pártbizottságon osztályvezető-helyettesként, 1978–1986 között a pártközpontban a párt- és tömegszervezeti osztályon dolgozott.

1986-ban választották meg a kerület tanácselnökének. A jellemesség és a tisztesség példaképe volt, munkáját szolgálatnak tekintve, józan előrelátó képességgel, odaadással segítette a történelmi átalakulást. Megkülönböztetett figyelmet fordított a kerületben kibontakozó politikai erőkkel való kiegyensúlyozott együttműködésre. Ő írta alá az első testvérvárosi kapcsolat, a Bécs-Floridsdorffal való együttműködés szerződését. A kerületi vagyont megőrizve, a helyi önkormányzati választás szabályszerű megszervezését, az aktuális ügyek korrekt, problémamentes átadását követően, 1990-ben jól működő hivatali apparátust hagyott az új vezetésre. Munkájukat társadalmi munkában a későbbiekben is segítette. A tanácselnöki funkciót követően az ESMA Spanyol-Magyar Reklám Kft. gazdasági, majd koordinációs igazgatója lett. 1998-ban a kerület díszpolgárává választották.

A XIII. Kerületi Önkormányzat saját halottjának tekinti. Temetésére az Óbudai temető Főnix termében, 2024. február 9-én, 10 órakor kerül sor. Emlékét megőrizzük.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj