XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2019/09/16/elhunyt-marton-laszlo/

Témák A-Z

Elhunyt Marton László

2019. szeptember 16. - Frissítve Búcsúzunk

Életének 77. évében, 2019. szeptember 12-én elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező, a Vígszínház egykori igazgató-főrendezője, a Színház- és Filmművészeti Egyetem volt tanára, a XIII. kerület díszpolgára.

1943. január 6-án született Budapesten. Gyermekkorában szüleivel rendszeresen járt színházba, ekkor még inkább a zene érdekelte: zongorázni tanult és karmester szeretett volna lenni.Elsőre nem vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ezért a József Attila Színházban végzett díszítői, világosítói, asszisztensi munkát. 1968-ban, a Főiskola rendező szakának elvégzése után a Vígszínházban kezdte rendezői pályáját. Legnagyobb sikereit (Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, Jó estét nyár, jó estét szerelem, A padlás, A Pál utcai fiúk) itt aratta. 1979-től 2017-ig főrendező volt, közben 22 évig (1987-től 2009-ig) igazgatta a Vígszínházat. A közönség számára vonzó műsorpolitikát alakított ki: klasszikusokat, zenés darabokat, musicaleket is műsorra tűzött. Igazgatása alatt újult meg a színház épülete. Egy fiatal színész-rendező generációnak adott lehetőséget tehetsége kipróbálására, a pályán való sikeres elindulásra.

Közel 40 éven át tanított színészmesterséget a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, számos sikeres színész és rendező került ki a keze alól. Vendégrendezőként több külföldi színházban dolgozott. 2017-ben zaklatási vádak miatt felfüggesztette oktatói tevékenységét a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, valamint lemondott főrendezői állásáról. Pályája végén Veszprémben kapott rendezési lehetőséget.

Pályafutását számos kitüntetéssel ismerték el: 1975-ben Jászai Mari-díjat kapott, 1984-ben Érdemes, 1990-ben Kiváló művész címmel, 2000-ben Hevesi Sándor-díjjal, 2003-ban Kossuth-díjjal tüntették ki. 2004-ben elnyerte az egyik legelőkelőbb ír színházi kitüntetést, az Irish Theatre Awards-ot. 1990-től a londoni Guildhall School of Music and Drama tiszteletbeli tagja. 1997-ben – elsőként a magyar színházrendezők közül – az amerikai Society of Stage Directors and Choreographers tagja lett, 2001 óta az ír nemzeti színház művészeti tanácsadója. 2009-ben a XIII. kerület díszpolgárává, 2015-ben a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagjává választották. 2016-ban Prima Primissima-díjat kapott.

A XIII. Kerületi Önkormányzat búcsúzik díszpolgárától, kinek neve egybeforrt a Vígszínházzal, melyhez öt évtizeden át hű maradt. A magyar színházi élet meghatározó alakját veszítettük el személyében, kinek munkásságát a Vígszínház reformja, hazai és külföldi nagy sikerű előadások, hírneves tanítványok dicsérik. Temetésére szűk családi körben került sor. Emlékét megőrizzük.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj