XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/10/05/atadtak-2018-evi-xiii-keruleti-epiteszeti-dijat/

Témák A-Z

Átadták a 2018. évi XIII. Kerületi Építészeti Díjat

ARCHÍV | 2018. október 05. - Frissítve Kulturális hírek

Október 4-én, a Radnóti Miklós Művelődési Központ aulájában megrendezett ünnepség keretében átadták a 2018. évi XIII. Kerületi Építészeti Díjat. Az elismerést dr. Tóth József polgármester adta át Tima Zoltán építőművésznek, akinek több jelentős terve valósult meg az elmúlt években városrészünkben.

Az esemény résztvevőit, akik között ott volt Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő, az önkormányzat vezetői és a képviselő-testület több tagja, a kerület főépítésze, Arató György üdvözölte.

A főépítész felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt esztendőkben nagyságrendekkel növekedett az ingatlanfejlesztők érdeklődése, aktivitása kerületünkben, nem utolsó sorban az önkormányzat megalapozott és következetes városfejlesztési stratégiájának köszönhetően. Jó példa erre a Váci út, amely ipari környezetből a főváros egyik legkeresettebb iroda folyosójává fejlődött. Jellemző, hogy a fejlesztők épületeik közvetlen környezetét megnyitják a gyalogosan közlekedők előtt, hangulatos és értékes zöldfelületekkel, agórákkal gazdagítva közterületeinket.

Marosi Miklós Széchenyi és Ybl díjas építész, az MMA alelnöke ünnepi beszédében elmondta, hogy diplomavédése óta egy közegben dolgozik Tima Zoltánnal, szakmai előmenetelét, sikereit, egyre kiemelkedőbb építésszé érését végig figyelemmel kísérhette.

A KÖZTI volt első és máig utolsó munkahelye, ahol elég sűrű konkurencia közepette emelkedett ki. Mi kell ehhez egy ilyen márkás, nagy tervező irodában : pályázati eredményeket, díjakat kell produkálni, szükségesek a vezetői képességek, a kapcsolatteremtési és annak megtartási képessége és még sok-sok más tulajdonság is, de a legfontosabb a tehetség. Az eltelt 29 évben elvégezte a Mesteriskolát, meghívott oktatóként tanított az alma materében, ugyanott államvizsga bizottsági elnökké választották, tagja volt a magyar építész kamara és a MÉSZ elnökségének, a Magyar Művészeti akadémia egyik legfiatalabb tagjává választották. Számtalan díjjal ismerték el munkásságát, néhány ezek közül, az Ybl Miklós díj, a Budapest Építészeti Nívódíj, a Pro Architectura díjak, vagy a Csonka Pál díj.

Számtalan jelentős középület vezető tervezője. A Dorottya udvari irodaház, a Sasad Resort, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér Sky Courtja, a 2a és a 2B terminálok rekonstrukciója, vagy a közelmúltban átadott új utaskomp épülete is nevéhez kötődik. S nem véletlenül, külön kiemelve sorolnám az angyalföldi munkáit. A Riverside apartmanház, a Római kert lakóépület, a Riverloft lakó és irodaépület, a Budapest Bank székháza szinten e kerületet gazdagította. A Váci úti GTC White Hause-ról, a „fehér házról” külön szeretnék szólni. Ennél az épületnél szintetizálódik mindaz, amit Tima Zoltán az eltelt közel 30 esztendő alatt az építészetről tanult és tanított. Tima Zoltán tökéletesen megérezte, mit kíván itt a „hely szelleme”. Őszintén gratulálok az elismerésedhez! –mondotta végezetül Marosi Miklós.

A laudáció elhangzását követően dr. Tóth József polgármester adta át a rangos kerületi építészeti elismerést Tima Zoltánnak, aki azt megköszönve örömének adott hangot, hogy a jeles alkalomból egykori mestere, Marosi Miklós méltatta munkásságát. Tima Zoltán egyúttal köszönetet mondott a kerület önkormányzatának a magas színvonalú szakmai együttműködésért, a korszerű ingatlanfejlesztői tevékenység sokoldalú támogatásáért.

Az ünnepi esemény a Liszt Ferenc Zeneakadémia növendékeinek műsorával zárult.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj