XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/04/12/emlektablat-avattak-rez-pal-tiszteletere/

Témák A-Z

Emléktáblát avattak Réz Pál tiszteletére

ARCHÍV | 2018. április 12. - Frissítve Kulturális hírek

Április 11-én egykori lakóépületén, a Jászai Mari tér 4/A. számú házon kerületünk önkormányzata emléktáblát avatott Réz Pál Széchenyi-díjas irodalomtörténész, műfordító, szerkesztő, kritikus, a XIII. kerület díszpolgára tiszteletére. Az eseményen, amelyen dr. Tóth József polgármester mellett több képviselő-testületi tag, a Petőfi Irodalmi Múzeum képviselői, és jelentős irodalmi személyiségek is jelen voltak: mások mellett ott volt  Radnóti Sándor, Parti Nagy Lajos, Nádasdy Ádám, Csáky Judit és Réz Pál családja, gyermekei és unokái is.

Avató beszédének bevezetőjében dr. Tóth József polgármester a kerület emléktábla-állítási programjáról beszélt. A 229 emléktábla közül 19 díszpolgárainknak állít emléket: a polgármester  felsorolta mindannyiuk nevét.

–Kerületünk legújabb emléktáblájának felavatásához a Magyar Költészet Napja adott alkalmat, hiszen az a személyiség, akiről most megemlékezünk, és akire emlékeztetni akarunk, egész életét az irodalomnak szentelte –mondotta dr. Tóth József. A polgármester ezt követően Réz Pál életútjáról adott áttekintést. Érdekességként említette, hogy az internáló táborban eltelt időkről az irodalomtudós úgy fogalmazott: „Kiváló emberek voltak ott az internáló táborban, úgyhogy nagyon érdekes iskola volt.” További érdekességként említette, hogy Réz Pál kissé szomorúan állapította meg, hogy amikor 25 éves működése után megszűnt a Holmi című folyóirat, sokkal többet foglalkozott vele a média, mint a negyedévszázados működése során összesen. 2015 szeptemberében jelent meg az újjáélesztett Tények és tanuk sorozat első kötete, Réz Pál memoárja a Bokáig pezsgőben, amely gazdag és hiteles képet ad Réz Pál pályafutásáról, és a korról, amelyben élnie megadatott. 1948-tól volt a kerület lakója. Szeretett itt élni, és  büszke volt rá, hogy minden neves író megfordult az otthonában. Mint elhangzott, Réz Pál  1948-tól  haláláig volt a kerület lakója.

A polgármester avató beszédét követően Bálint András Kossuth-díjas színművész Székely János: Hiánytalan című versét adta elő, majd Závada Pál Kossuth-díjas író az egykori Holmi  szerkesztősége, és a barátok nevében szólt.

–A mostani alkalom hasonló a Réz Pál halálát követő időszakhoz. Akkor is a háznál őgyelegve gondoltam át Ráz Pál életét, mint most is, erre az alkalomra készülve –mondotta Závada Pál, majd a rendszerváltást követő közvetlen időszakot idézte fel, amikor Domokos Mátyás és Réz Pál elindították a Holmi folyóiratot. Mikor Réz Pál belefáradt a munkába és látása is romlott, megszüntették a Holmit, amely fennmaradhatott  volna, de mivel a Holmi és Réz Pál élete egybeforrt, az már nem lehetett volna ugyanaz a folyóirat.

Az egykori pályatárs és közeli jó barát visszaemlékezését azzal zárta, hogy látogatásai alkalmával Réz Pál  hatodik emeleti lakásában mindig szóbahozta a családját, életének legnagyobb csapását feleségének 1984-ben bekövetkezett halála jelentette.

A személyes hangvételű vallomást követően Várady Szabolcs Kossuth-díjas költő és műfordító Réz Pál korábbi születésnapjai és kitüntetései alkalmából hozzá írott humoros verseit olvasta fel, majd dr. Tóth József polgármester a család megjelent tagjaival közösen leplezte le a Réz Pál tiszteletére felavatott emléktáblát.

Az esemény végén a jelenlévők elhelyezték a tisztelet és a megemlékezés virágait az új emléktáblánál.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj