XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/04/11/kolteszet-napja-2018/

Témák A-Z

Költészet Napja 2018

ARCHÍV | 2018. április 11. - Frissítve Kulturális hírek

A Magyar Költészet Napja alkalmából a hagyományoknak megfelelően koszorúzási ünnepségre került sor a költőről elnevezett téren, a József Attila szobornál. Az önkormányzat megbízásából a Közszolgáltató Zrt. SKult13 Divíziója által megrendezett eseményen Hiszékeny Dezső, a kerület országgyűlési képviselője mellett megjelentek az önkormányzat vezetői, a képviselő-testület és az általa létrehozott bizottságok több tagja, az önkormányzati intézmények, civil szervezetek, a kerületi pedagógiai intézmények és a lakosság reprezentánsai is.

A Himnusz elhangzását követően az egybegyűltek Koltai Judit színművész, rendező, a Holdvilág színház társulatvezetője  ünnepi beszédét hallgatták meg. Mint elhangzott, József Attila halálának 80. évfordulója alkalmából, amelyre az elmúlt év decemberének 3. napján emlékeztek a költő tisztelői, a Holdvilág színház önálló versszínházi előadással tisztelgett a költeményeiben ma is elevenen élő József Attila életútja, munkássága előtt.

–A költőt a halálhíre tette országosan ismertté – mondotta Koltai Judit, emlékeztetve arra, hogy a nagy nélkülözésben élő, beteg József Attila mellőzötten alkotta halhatatlan verseit. –Versei sokak szívéből szólnak, ma is hatnak, élnek, és aktuálisak. József Attila megszenvedett sorsát fogalmazta versekké, amelyek ugyan tele vannak fájdalommal és indulatokkal, de amelyekben tetten érhető a költő humora, és öniróniája is. A poéta szobrának alkotója, Beck András  felemelt karral, kinyújtott mutatóujjal ábrázolta a költőt, amint óv és figyelmeztet: valamennyien felelősek vagyunk egymásért, hazánk sorsának alakulásáért. Ünnepi gondolatainak lezárásaként Koltai Judit József Attila: Karóval jöttél című költeményével idézte meg a költőt.

Az ünnepi beszéd elhangzását követően a jelenlévő személyiségek közül elsőként országgyűlési képviselőnk, majd dr. Tóth József polgármester, őket követően pedig a kerületi intézmények, pártok, társadalmi és civil szervezetek képviselői megkoszorúzták József Attila szobrát, majd a gyermek-és pedagógiai intézmények óvodásai, tanulói, végezetül a lakosság reprezentánsai helyezték el az emlékezés virágait a szobor talapzatánál.

A Magyar Költészet Napja alkalmából megrendezett önkormányzati ünnepség a Szózat elhangzásával zárult.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj