XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2011/12/02/hatvan-eves-a-prizma-altalanos-iskola/

Témák A-Z

Hatvan éves a PRIZMA Általános Iskola és Óvoda

2011. december 02. - Frissítve Egyéb

Hatvan év alatt szórványosztályokból pedagógiai modell- és referenciaintézmény lett a PRIZMA Általános Iskola és Óvodából.

Az intézményt 1951-ben alapították Kisegítő Iskola néven, akkor még elemi iskola mellett szórványosztályokban. Önálló épületrészbe 1960-ban költözhettek, ekkor az alaptevékenység az enyhe fokban értelmi sérült gyermekek ellátása volt. Ez 1965-ben egészült ki a beszédsérült gyermekek logopédiai ellátásával, az óvodai csoport pedig 1968-ban indult. A Váci út 57-be 1972-ben költöztek, majd négy évvel később a tevékenység kibővült az értelmileg akadályozott tanulók ellátásával. Az autista gyermekek számára speciális ellátást 1990-ben indítottak, 1991-ben pedig létrehozták a MICI-MACKÓ Alapítványt, amelynek célja, hogy a tanulásban és értelmileg akadályozott gyermekek számára az iskolai nevelő-oktató munkához, a kulturált szabadidő eltöltéséhez segítséget nyújtson.

A ’90-es évek közepén vette fel az Általános Iskola és Óvoda, Logopédiai Szakszolgálat nevet az intézmény. Azután sorra egymás után hozták létre a kézműves műhelyeiket, ahol a természetes alapanyagok megmunkálásával ismertették meg a diákokat, ezzel megkönnyítve a későbbi pályaválasztást. Emellett egyéni és kiscsoportos formában különböző terápiás programokat vezettek be, így zene- és képzőművészeti, pedagógiai és szenzoros integrációs terápiákat alkalmaznak.

A SOROS Alapítvány Modellintézménye címet 1997-ben nyerték el a gyermek- és személyiségközpontú programjaik kidolgozásáért és terjesztéséért.

Testvériskolai megállapodást kötöttek az ausztriai Rogatsbodenben működő, hasonló gyermekekkel foglalkozó intézménnyel. A Minőségi nevelési-oktatási intézmény címet 2003-ban érdemelte ki az iskola.

A PRIZMA Általános Iskola és Óvoda, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény nevet 2007 óta viseli a Váci úti intézmény, amely  ma már előminősített referenciaintézmény.

Az intézményben 130 sajátos nevelési igényű gyermek elhelyezésére van lehetőség különböző csoportokban

  • 1 gyógypedagógiai óvodai csoport értelmileg akadályozott
  • 1 speciális fejlesztő csoport autista
  • 3 foglalkoztató csoport értelmileg akadályozott
  • 1-8 osztályig iskolai osztályok tanulásban akadályozott gyermekek számára
Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj