XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2011/10/12/milliardokat-kolt-intezmenyfelujitasra-a-xiii-kerulet/

Témák A-Z

Milliárdok intézményfelújításra a XIII. kerületben

2011. október 12. Városfejlesztési hírek

– Mire volt elegendõ a nyári két és fél hónap?

– Az oktatási intézmények felújítására valóban rövid idő, 2-2,5 hónap áll rendelkezésre. Ezt, a munkavégzés szempontjából megfelelő időt kell minél hatékonyabban kihasználni. Csak jól szervezett, pörgős munkával tudjuk a szükséges feladatokat elvégezni, ezáltal az intézményeket időben átadni. Határidőre, jó minőségben.

– Ez idén hogy sikerült?

– Örömmel mondhatom, hogy 2011-ben valamennyi tervezett feladatunkat határidőre befejeztük, és kifejezetten jó minőségben. Gondolom, a szülők is meggyőződhettek arról, hogy igényes és színvonalas munkát végeztünk. Három óvoda, egy bölcsőde és egy családi napközi teljes rekonstrukciójára került sor. A Zöld Ág és az Üteg utcai Pitypang tagóvodák, a Hajdú utcai bölcsőde a teljes átalakítás után XXI. századi körülményeket biztosítanak gyermekeinknek. A teljesen új gépészeti, elektromos berendezések, az új zöldfelületek, az automata árnyékolók mind az ide felvett gyerekek, mind az itt dolgozók kényelmét szolgálják. E nagyobb feladatokon kívül még 11 intézményben végeztünk különbözõ kivitelezési munkákat. A kor követelményeinek megfelelő hőszigetelő burkolatot kapott, és a homlokzati nyílászárókat kicseréltük a Futár Tagóvodában. A Vizafogó Tagóvodában a terasz és az árnyékoló újult meg, a Mese Tagóvodában a bejárati és hátsó udvari lépcsõk csúszásmentesítése történt meg. Elkészült a Hegedüs Géza Általános Iskola sportpályaburkolata, az Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskolában hőközpontot alakítottunk ki és kicseréltünk 125 nyílászárót. És hogy ne csak iskolákról legyen szó: egyebek mellett az Újpalotai Sportcentrumban a műanyaghálót újítottuk fel, az Angyalföldi Sportközpont csarnoképületében pedig a tetőt javítottuk ki. Új parkettát kapott az Angyalföldi Gyermekház bálterme, megújult az Idõsek Gondozóházának tetője és elkészült a Petneházy utcai családi napközi is.

– Szép hosszú a lista, hogyan tudtak ennyi mindent ilyen rövid idő alatt elvégezni?

– Van egy, az önkormányzat képviselő-testülete által elfogadott tízéves intézményhálózat-felújítási tervünk, erre támaszkodva, évente aktualizálva tervszerűen végezzük a több mint 100 intézményből álló hálózat felújításait. Eszerint koordinálja az Angyalföld-Újlipótváros-Vizafogó Vagyonkezelõ Zrt. a munkákat. Az önkormányzati költségvetésben elfogadott keretek figyelembevételével a szakembereink időben elkészíttették az intézményfelújítások kiviteli terveit, költségvetéseit. Előzetesen egyeztették a terveket az illetékes intézményvezetőkkel, lefolytatták a felújítási munkák közbeszerzési pályáztatását és megkötötték a vállalkozási szerződéseket a kivitelezőkkel, így a nyár „csak” a munkákról szólt.

– A mondás úgy szól, hogy ember tervez… Tapasztalat, hogy mindig közbejön valami. Kellett-e változtatni az eredeti terveken?

– A tervszerű előkészítés ellenére mi is szembetaláltuk magunkat előre nem tervezett új megoldandó feladatokkal, de ennek mindannyian örülünk. A kerület fejlődésével, korszerősödésével egyenes arányban nőtt a városrész népszerűsége. Sok fiatal pár költözött hozzánk, és örvendetesen évrõl évre nő a születendő gyermekek száma. Ahhoz, hogy megmaradjon a kerületben a kisgyermekek elhelyezésének megszokott magas színvonala, a zsúfoltság elkerülése érdekében növelni kellett a kerületben a bölcsődei-óvodai férőhelyek számát. Megtettük.

– Hol?

– A Hajdú utcai új bölcsőde kifejezetten igényesen épült meg, átadásával 8 új bölcsődei csoport indulhat meg. Az Üteg utcai óvoda bővítésénél az első ütem munkáinak elvégzését követően már mintegy 200, most pedig további 150 óvodás korszerû elhelyezésére van mód. A beruházásokkal egyidejűleg a környéken élők kérését is teljesítettük: a két intézmény között egy utat építettünk, ezzel a helyi lakosság közlekedését is javítottuk. A Zöld Ág Óvoda átadására szintén nemrég került sor. Gyakorlatilag teljesen átépült, új lett, kiváló körülmények várják a gyermekeket ott is.

– Mennyit költött idén az intézményfelújításokra az önkormányzat?

– Hogy továbbra is színvonalasan működhessenek, összességében ebben az esztendőben mintegy másfél milliárd forintot fordítottunk az intézményhálózatunk fejlesztésére, karbantartására.

– Jövőre is folytatódnak a felújítások?

– Program szerint tervezzük a szükséges munkák végzését nem csak 2012-re, hanem az azt követő esztendőkre is. A felújítások becsült költsége 3 milliárd forint. A testület által elfogadott javaslat szerint folytatódik az Énekzenei és Testnevelési Általános Iskola teljes rekonstrukciója tornaterem-, ebédlő- és konyhafelújítással. A Németh László Gimnáziumban a „B” épület felújítása, akadálymentesítése és a második emeleti nyílászárók cseréje valósul meg. Pármilliós és néhány 10 milliós nagyságú beruházás eredményeként három bölcsődében, öt tagóvodában, három idősek klubjában, két háziorvosi rendelőben, a Visegrádi utcai szakrendelőben, a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban és a Velencei Gyermek- és Ifjúsági Táborban, a nappali melegedőben kezdődhetnek munkálatok összesen 212 millió forint értékben.

– Gazdag a program.

– De nem teljes. A Hegedűs Gyula utcai Aprófalva Bölcsődében a homlokzatot újítjuk fel, a fõzőkonyhába szellőzőrendszer kerül, és statikailag megerősítik a tornaszobát. A Varázskarika Tagóvodában a külsõ nyílászáró cseréje mellett a homlokzat kap hőszigetelést, megszépül az udvar és a kerítés. A Pöttyös Tagóvodában teljes rekonstrukcióra kerül sor, a Herman Ottó Tagiskolában a „B” épület teljes felújítása és a homlokzat hőszigetelése kezdődik meg. Továbbá átfogó rekonstrukciót tervezünk a Madarász Viktor Tagóvodában és a Vizafogó Tagiskolában. Különböző felújítási munkákat tervezünk a Számítástechnikai Általános Iskolában, a Gyermekkert Tagóvodában, az Eötvös József Általános Iskolában és a Pedagógiai Szolgáltató Központban. Reményeink szerint folytatódhat a Hunyadi Mátyás Általános Iskola egészének korszerűsítése, a Csata Utcai Általános Iskola felújítása, és megkezdődhet az Ady Endre Gimnázium épületének megújítása.

– Az iskolákról szólva feltételes módban fogalmaz. Miért?

– Szó van az önkormányzati iskolák állami tulajdonba vételéről. Lassan megkezdjük az utolsó negyedévet, már terveznénk a jövő évi fejlesztéseket, de mi hiába tudjuk, hogy mit szeretnénk tenni, ha az állami döntések még váratnak magukra. Nagy kormányzati bizonytalanságot tapasztalunk, ami rendkívül megnehezíti a tervezői munkánkat. A kormány döntésének hiánya miatt sok kérdőjellel találjuk magunkat szemközt, emiatt az iskoláink jövő évi felújításaival kapcsolatban nem vagyok túlságosan optimista.

– Mi változik akkor, ha az iskolák felújítása a leendő tulajdonos, az állam feladata lesz?

– Amennyiben ez a döntés születik, akkor természetszerűleg terveink végrehajtására nem kerül sor, amit nem csak én sajnálnék nagyon. Az intézményeket használó lakosok és gyermekeik már megszokták az oktatási feltételek magas színvonalát, és borzasztó nagy csalódás lenne számukra, ha ez valamilyen oknál fogva csökkenne. Reménykedem és bízom benne, hogy a betervezett munkák jövőre tovább folytatódhatnak, és az intézményfelújítások az elkövetkezendő években is tervszerűen megvalósulhatnak.

Jusztusz Gábor

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj