XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2011/11/05/folyamatos-fejlodes-stabil-penzugyi-hatterrel/

Témák A-Z

Folyamatos fejlődés stabil pénzügyi háttérrel

2011. november 05. - Frissítve Városfejlesztési hírek

dr. Tóth József Tisztelt Kerületi Polgárok!

A tavalyi önkormányzati választások előtt az elemzők és a közvélemény is esélyesnek tartott bennünket, de ilyen arányú győzelemre, nem hiszem, hogy valaki is gondolt. Minden jelöltünk az élen végzett választókerületében, az emberek értékelték eredményeinket. A választók többsége azt mondta: „Jól csináljátok, folytassátok a munkátokat!” Több mint kétharmados többséghez jutottunk az új képviselő-testületben.

Mi jellemezte az azóta eltelt időszakot?

Továbbra is a kiszámíthatóságot, a biztonságot és a nyugalmat tartottuk szem előtt, ami korántsem jelentett változatlanságot. Ott folytattuk a munkánkat, ahol a választások előtt abbahagytuk: a város fejlesztését, a ciklusokon átívelő programjaink megvalósítását. A képviselő-testület munkáját a következő négy évre elfogadott Közösen a XIII. kerületért programunk határozta meg. A dokumentum 14 fejezete 213 konkrét feladatot tartalmaz.

Számunkra mindig is fontos volt, hogy terveink és tetteink összhangban legyenek a lakosság érdekeivel. Most, az előző ciklusoknál jóval nehezebb gazdasági körülmények közepette továbbra is arra ösztönözzük a kerületben élőket, hogy kritikusan kísérjék figyelemmel tevékenységünket, és kérjék számon ígéreteink betartását.

Hosszú évek tudatos, tervszerű gazdálkodásának köszönhetően stabil pénzügyi háttérrel rendelkezünk, hitelfelvétel nélkül gazdálkodunk. Ez biztonságot nyújt az önkormányzat nyugodt működéséhez, a kötelezően előírt és önként vállalt feladataink ellátásához. A szolgáltatások színvonalának emelése érdekében a gazdasági társaságainkat egy egységgé alakítjuk, megalapítjuk a Közszolgáltató Zrt.-t. Ettől az intézkedéstől színvonalas és költségkímélő lakossági szolgáltatást várunk.

A nehéz gazdasági helyzet ellenére is betartottuk választóinknak tett ígéreteinket! Kerületünkben az ellátás színvonala nem romlott, több területen javult. A fegyelmezett, takarékos gazdálkodás mellett nem mondtunk le intézményeink korszerűsítéséről, új beruházások megvalósításáról.

Örömmel tapasztaltuk, hogy növekszik a gyermekáldás kerületünkben. Elhatároztuk bölcsődéink és óvodáink bővítését, fejlesztését. 375 óvodai és 250 bölcsődei férőhellyel növeltük a meglévőket, a beruházást saját forrásból valósítottuk meg. Továbbra is ingyenesen magas szintű ellátást biztosítunk a bölcsődékben. A Radnóti Miklós Művelődési Központ 3,5 milliárd forintos önkormányzati finanszírozásból épült meg. Vezeték nélküli internetszolgáltatást építettünk ki a közintézményekben. Befejeztük az önkormányzat fenntartásában működő kerületi egészségügyi hálózat intézményeinek felújítási programját. Elindítottuk a távellenőrzéssel működő egészséggondozó rendszert.

Sajnos nálunk is növekszik a szociális problémák száma. Ezt érzékelve, egyedülálló módon, 28,5 százalékkal bővítettük a szociális kiadásokra fordítható költségvetési keretet. Több új támogatási formával életkörülményeket javító döntéseket hoztunk. Bővítettük a lakásfenntartási támogatásra való jogosultságot, a kerületi átlagnyugdíj alatt élőknek egyszeri támogatást nyújtunk az év végén. Javítottuk a lakáshoz jutás támogatásának feltételeit.

Ellenfeleink tavaly felrótták nekünk, hogy a választásokra időzítettük fejlesztéseink befejezését. Aki figyelemmel kíséri munkánkat, tudhatja, hogy mi nem egy évben, hanem távlatosan, legalább húsz évben gondolkodunk. Példa erre az eltelt egy év: annyi mindent tettünk, hogy az akár egy választási évnek is „becsületére” válna.

Sokat tettünk? Igen. De tudjuk, maradt még bőven tennivalónk a következő években!

Dr. Tóth József

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj