XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2010/06/09/ot-iskolaban-valosul-meg-fejlesztes-a-kompetenciaalapu-oktatas-erdekeben/

Témák A-Z

Öt iskolában valósul meg fejlesztés a kompetenciaalapú oktatás érdekében

ARCHÍV | 2010. június 09. - Frissítve Kulturális hírek

Öt iskolában valósít meg fejlesztéseket a XIII. kerületi önkormányzat annak köszönhetően, hogy támogatást nyert az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében.

Az egész életen át tartó tanulás a kulcs

Az Angyalföldi Komp címet viselő projekt célja, hogy megteremtse az egész életen át tartó tanulás megalapozását szolgáló képességek fejlesztését. Ennek köszönhetően az iskolapadból kikerülők sikeresebben lesznek képesek alkalmazkodni a munkaerő-piaci igényekhez. Így a diákévek után könnyebben találnak munkát a fiatalok, s emellett javulhat a foglalkoztatási helyzet is. A pályázatban résztvevő iskolákban jobbá válik az egyenlő hozzáférés és fokozódik az esélyegyenlőség szempontjainak érvényesítése is.

Az érintett iskolák:

  • Csata Utcai Áltanos Iskola
  • Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola
  • Hegedüs Géza Általános Iskola
  • Hunyadi Mátyás Általános Iskola
  • Berzsenyi Dániel Gimnázium

Képzések

A projekt keretében különféle képzésekre kerül sor. Oktatáson vesznek részt a vezetők, a program bevezetésében közreműködő pedagógusok. Külön tanfolyamot szerveznek a sajátos nevelési igényű tanulókat nevelő-oktató intézményekben dolgozók számára.

Új tudások adaptációja

Emellett tartalmaz a projekt elemeket az intézmények innovációs fejlesztése érdekében. Így új tudásokat vehetnek át, vezethetnek be az iskolák a napi gyakorlatban.

Az öt intézmény mindegyikében a kompetencia alapú oktatásra összpontosítanak, azaz a gyermekek képességéhez igazodva tanítják a diákokat. Az oktatás megszervezése során a tantárgyak tömbösítésére koncentrálnak, mert ennek köszönhetően nagyobb eredményeket lehet elérni. Hasonló megfontolásból témahét öleli fel az egyes témákat, amelyek bevezetésétől szintúgy a hatékonyság fokozása várható. Fontos része még a projektnek a moduláris oktatás bevezetése.

Belső intézményi innovációk

A személyre szabott oktatást segíti, hogy egyéni fejlesztési terveket és tanulói portfoliókat dolgoznak ki, amelyet követnek a mindennapi munka során. Az intézményi jó gyakorlatokból tanulhatnak egymástól is az iskolák, ennek érdekében a tapasztalatokat rögzítik, s egymás számára továbbadják a hasznos tudnivalókat.

A modern oktatás helyszíne mindenképpen egy környezet- és egészségtudatos iskola, amelynek megteremtéséhez nemcsak az oktatásban, hanem ahhoz kapcsolódóan az intézmény teljes működtetésében ezt a szemléletet követik majd valamennyi helyszínen.

A hatékonyságot a megszokott oktatási formák és segédanyagok mellett új megoldások is segíthetik. Ezt szem előtt tartva dolgoznak ki alternatív módszerekhez kapcsolódó anyagokat, s teljesítik ki az eddigi tevékenységet alternatív pedagógiai módszerekkel.

A modern kor oktatása korszerű megoldásokat kíván az oktatás segítésére és a tanultak szemléltetésére alkalmazott megoldások terén is. Ezért digitális oktatási segédanyagok készítése, illetve digitális taneszközök fejlesztése is a tervek között szerepel. Nem utolsó sorban ezt a célt szolgálja az informatika integratív megközelítésének kidolgozása.

Szaktanácsadói támogatás

A projekt részeként a szaktanácsadás is komoly szerepet kap. Mind az öt intézmény rendelkezésére állnak szakemberek, akik a projekt megvalósításában és az alkalmazásban működnek közre. Intézményi folyamat-tanácsadó, kompetencia területi mentor, IKT fejlesztési folyamat tanácsadó, IKT mentor szaktanácsadó, esélyegyenlőségi folyamat szaktanácsadó és IPR módszertani mentor kapcsolódik be a munkába.

A fejlesztés 2010. augusztus 31-re készül el, így a következő esztendőben már élvezhetik előnyeit tanárok és diákok egyaránt.

A projekttel kapcsolatos további részleteket az intézmények honlapján találhatnak.

  • Csata Utcai Áltanos Iskola
  • Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola
  • Hegedüs Géza Általános Iskola
  • Hunyadi Mátyás Általános Iskola
  • Berzsenyi Dániel Gimnázium
Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj