XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2009/08/31/peldaerteku-pannonia-iskola-rekonstrukcioja/

Témák A-Z

Példaértékű a Pannónia Általános Iskola teljes rekonstrukciója

ARCHÍV | 2009. augusztus 31. - Frissítve Városfejlesztési hírek

Tavaly ősszel startolt a Pannónia Általános Iskola példaértékű felújítása, amelynek keretében egy összetett, valamennyi részletre kiterjedő rekonstrukciós projektre szánta rá magát a XIII. kerületi önkormányzat. A korszerűsítés eredményeképp minden tekintetben új körülmények között vághatnak neki az új tanévnek a diákok a kerület legnagyobb általános iskolájában.

Pannónia Általános Iskola - rekonstrukcióAz 1910-11-ben Bárczi István főpolgármestersége idején épült iskola felújításáról tavaly májusban döntött a képviselő-testület, amellett foglalva állást, hogy a munkálatok szakaszos elvégzése helyett egy átfogó programot indítanak útjára, s nem sokkal ezt követően megszületett az építési engedély is. A rekonstrukció teljessége megkívánta, hogy kiköltöztessék az iskolát, így az osztályok egy éven át a szemközti Kék Iskolában és a szomszédos óvodában kaptak helyet. A kivitelezés tavaly októberben kezdődött, s sikerült teljesíteni a kitűzött célt: az idei tanévkezdésre megszépülve, új bútorzattal berendezve áll üzembe a kerület legméretesebb iskolája. A beruházás tervezője az Archi-Kon Kft., a generálkivitelező pedig a Magyar Építő Zrt. volt, amely nemzetközi közbeszerzési pályázaton nyerte el a megbízást.

Összterületét tekintve egyébként 10 ezer négyzetméteresre gyarapodott az intézmény, mivel a kétszintes tornaterem számára új épületszárnyat építettek. Együttesen 2400 négyzetméterrel bővült a Pannónia Általános Iskola területe, amelyből az egyik tornaterem 600, a másik 500 négyzetmétert foglal el.

Az épületben 40 tanteremben tanulhatnak a diákok, tizenegy közülük szaktanterem. Ezen kívül jól felszerelt kémia és fizika szertár szolgálja a mind szemléletesebb oktatást. Az alagsorban található egy 140 négyzetméteres étterem, a hozzá csatlakozó melegítőkonyhával, de emellett kialakítottak itt még egy tankonyhát, ahol a tanulók háztartási alapismereteket sajátíthatnak el. Az iskola vezetésének kérésére bekerült a projektbe egy modern aula is, ahol a diákok egymással és a szüleikkel találkozhatnak, megpihenhetnek. Valamennyi szinten teret szántak az oktatók órák közötti szüneteinek, felkészülésének, ezt kis tanárik segítik.

A hatszintes épület rekonstrukciójára összesen 2,4 milliárd forintot fordított az önkormányzat, méghozzá saját forrásból. A felújításra 2,26 milliárd forintot költöttek, a belsőépítészet, azaz az iskola maradéktalan bebútorozása 132 millió forintba került. Ennek részeként nemcsak az iskolapadokat és a tanári asztalokat szállította a beruházó, hanem egyebek között beépített szekrényeket és vitrineket szerelt be, de falburkolat és állmennyezet, függönyök és karnisok, pihenőpadok és a büfé bútorzata szintúgy a beruházáshoz kapcsolódott. Az akadálymentes kivitelezés alapvető elvárás volt, a mozgássérültek közlekedését két lift, küszöbmentes ajtók és megfelelő nyílásméretek segítik, s nem maradtak el a mozgássérült WC-k sem.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj