XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2023/11/15/nyolc-iskola-udvara-ujult-meg-onkormanyzati-tamogatassal/

Témák A-Z

Nyolc iskola udvara újult meg önkormányzati támogatással

2023. november 15. Nevelés - oktatás

Hat általános iskola és két gimnázium udvara lett a diákok számára jól élhető azáltal, hogy önkormányzatunk csaknem 200 millió forintot adott 2023-ban a XIII. kerületi alap- és középfokú oktatási intézmények fejlesztésére. Már tíz éve állami feladat az iskolák, bennük az udvarok fenntartása és korszerűsítése, 2013 óta mégsem történt központi költségvetésből finanszírozott iskolafejlesztés kerületünkben. Ezt nem nézte tétlenül önkormányzatunk: már 4 éve jut pénz arra, hogy legalább az udvarok és a sportterek újuljanak meg. Idén akkora volt az igény erre, hogy megötszöröztük a pénzügyi keretet. 

195 millió 642 ezer 946 forint. Önkormányzatunk büdzséjéből egészen pontosan ennyi pénz jutott 2023-ban arra, hogy kerületi iskolák udvarai újuljanak meg. Már 4 éve áldozunk arra, hogy rendbe tegyük az itteni iskolák udvarait és sporttereit, ami állami feladat lenne 2013 óta, amikor is országszerte, így városrészünkben is államosították az addig önkormányzati kézben lévő alap- és középfokú oktatási intézményeket. Az állam ugyan magához vette az iskolák fenntartói és működtetői jogosítványait, de fejlesztésükre nem költött a XIII. kerületben.

ÖTSZÖRÖSÉRE NÖVELT KERET

Ezért indítottuk el iskolaudvar-fejlesztési programunkat még 2020-ban. A diákok, a szülők és a tanárok kérését meghallva önkormányzatunk negyedik éve hirdet évente egy pályázatot vissza nem térítendő fejlesztési támogatás elnyerésére a kerületi iskolákhoz kötődő alapítványoknak.

Az első három pályázat keretében 10 iskolának összesen 96 millió forint jutott. 2020-ban 26 millió forinttal, 2021-ben 30 millió forinttal, 2022-ben pedig 40 millió forinttal összesen 15 beruházási tervet támogattunk – a gyerekek nagy örömére. Idén még nagyobbat léptünk előre: az előző évihez képest megötszöröztük, csaknem 200 millió forintra emeltük az iskolai udvarok és sportterek fejlesztést célzó pályázatunk pénzügyi keretét.

MEGÁLMODTÁK, MEGTERVEZTÉK, MEGVALÓSÍTOTTÁK

Az Eötvös József Általános Iskola 9 millió forintot kapott arra, hogy elkészülhessen egy pergolával fedett udvari tanterem, egy nagyobb homokozó, mindezt pedig egészítse ki növények telepítése.  A Csata Általános Iskola összesen 26.6 millió forintot tudott költeni arra, hogy két függőkertet, egy 150 és egy 350 négyzetmétereset építtessen a diákok balesetmentes és biztonságos órai és szabadidős foglalkoztatásához. A Hunyadi Mátyás Általános Iskola 40 millió forintból elöregedett, deformálódott nagy kézilabdapályáját szüntette meg, helyébe két kosárlabda- és egy kisebb focipálya készült, de hozzá kapcsolódva egyben megoldották a vízelvezetést is az iskolaudvaron.

A Vizafogó Általános Iskola 37 millió forintból a töredezett, balesetveszélyes udvari aszfaltburkolatait cseréltette ki, kerékpártároló is létesült, és készültek magaságyások fűszernövényeknek. A Hegedüs Géza Általános Iskola 15,6 millió forintból a teljesen leromlott, ezért használaton kívüli udvari sportpályája teljes megújítását végeztette el, ami egyébként azért is indokolt volt, mert diákjai rendkívül sok sportversenyen indultak el és értek el eredményeket. A Tomori Pál Általános Iskola 9,2 millió forintból ötletes kialakítású, sokfunkciós gumiidomokat állíttat fel.

A Németh László Gimnázium 54 millió forintból tudta teljesen átépíteni udvari sportpályáját úgy, hogy a salakpályáját öntött gumiburkolat váltotta föl, a pálya köré pedig zöld növényzet került. A Berzsenyi Dániel Gimnáziumban 4,2 millió forintból fedett kerékpártároló létesült, ami környezetbarát közlekedésre ösztönzi a diákokat.

EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN

Az iskolaudvari fejlesztések megvalósítása során az egyes intézményekhez kötődő alapítványok vitték a prímet. Ezeknek döntően szülők a támogatói. Ők a diákokkal és a tanárokkal együtt alaposan kivették a részüket az ötletelésből, a tervek kidolgozásából és részben még a kivitelezés menedzseléséből is.

Holopné Schramek Kornélia alpolgármester nagyra értékelte a diákok, a szülők és a pedagógusok összefogását, amikor az országos középiskolai oktatás egyik élenjáró intézményében, a Nővér utcai Németh László Gimnáziumban felavatta az 54 milliós önkormányzati támogatásból megvalósult új sportudvart. Felidézte, hogy a diákok nagyon várták az új pályát, szüleik egy hét alatt 15 millió forintot adtak össze a projekt önrészeként, és az önkormányzati támogatással együtt ez tette lehetővé, hogy a teljesen átépített sportpálya alkalmas legyen focira, kézi- és kosárlabdázásra, valamit floorball edzésekre és meccsekre is. Holopné Schramek Kornélia megerősítette, hogy bár a XIII. kerületi önkormányzat már tíz éve nem fenntartója az alap- és középfokú oktatási intézményeknek, fejlesztésük ügyét továbbra is szívén viseli.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj