XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2023/09/01/tanevnyitot-tartottunk-a-mese-tagovodaban/

Témák A-Z

Tanévnyitót tartottunk a Mese Tagóvodában

2023. szeptember 01. Nevelés - oktatás

A XIII. kerület 17 tagóvodájában jelenleg 3000 gyermek veszi igénybe az óvodai ellátást, hangzott el az új nevelési év mai kerületi megnyitóján a Mese Tagóvodában, ahol átadták a tehetséggondozás új művészeti műhelyét, a zeneszobát. Dr. Tóth József polgármester beszédében arról is szólt: „Erős a XIII. kerület, erős a köznevelése is, erős a köznevelési csapata is. A válságos idők ellenére kiszámíthatóságot, magas színvonalú szakmai szolgáltatást tudunk nyújtani. Biztonságot adunk.”

Dr. Tóth József beszéde a tanévnyitón

Az új nevelési évet megnyitó beszédét azzal kezdte dr. Tóth József: „Meggyőződésem, hogy az egyén boldogulásában fontos szerep jut annak, milyen képzettséget tud szerezni. Másrészt az oktatás színvonalán múlik a jól képzett munkaerő is. A közoktatási rendszer minden szereplőjének feladata van ebben, az államnak, az önkormányzatnak, az egyénnek, alapítványi vagy egyházi intézményeknek. A kerületi önkormányzat a közoktatás óvodai részlegéért felelős.”

A XIII. Kerületi Önkormányzat minőségi épületeket, körülményeket, eszközöket, pedagógiai programokat biztosít a közneveléshez. 14 év alatt 13,5 milliárd forintot, csak az elmúlt 4 esztendőben 6 milliárd forintot fordított épületei modernizálására. Jelenleg is zajlik a Gyöngyösi sétányon a Gyöngyszem Tagóvoda korszerűsítése, amely az ország első smart óvodája lesz, és hamarosan megkezdődik a Madarász utcai Nyitnikék Tagóvoda felújítása is. Az óvodák-bölcsődék költségvetése évi 6,4 milliárd forint, ennek 54,6 százalékát a kerületi önkormányzat biztosítja, a többi állami normatíva. A helyi óvodák korszerűsítésébe az építészeti megoldások mellett az eszközbővítések és a különféle modern, egyéniségközpontú, fejlesztő, nyelvi, környezetvédelmi és most már smart óvodai programok is beletartoznak. Mostantól pedig mind a 17 tagóvodában lehetőség nyílik a sajátos nevelésű igényű gyerekek befogadására, fejlesztésére.

Tóth József hangsúlyozta: fontosnak tartja a kerületi óvodákban az egyéni bánásmódot, a megoldásfókuszú szemléletet, a kompetenciára nevelést, a felzárkóztatást, a tehetséggondozást, a tehetségígéretek megtalálását, a digitális kommunikációt, hiszen az informatikai műveltség megalapozása már az óvodában elkezdődik. Ugyanilyen lényeges a szülőkkel való harmonikus együttműködés is.

Zeneszoba eszközei

„A XIII. kerület befogadó, humánus, szolidáris és dinamikusan fejlődő kerület. Az önkormányzat jelenleg 3000 óvodáskorú gyermek ellátását biztosítja olyan magas színvonalon, amely versenyben van az alapítványi, egyházi és magánóvodák szolgáltatásaival. Büszkék lehetünk arra, hogy a szülők 90 százaléka bennünket választ, ránk bízza legféltettebb kincsét, a gyermekét. Csaknem 400 szabad férőhelyünk van, tehát tudunk még gyermekeket fogadni. Arra is büszkék lehetünk, hogy nincs óvodapedagógushiány a kerületben. Az 543 fő teljes állománya feltöltött”, mondta a polgármester.

Kitért a státusztörvényre is: „Végig a szolidaritásunkat fejeztük ki. Amennyire lehet, mi búrát szeretnénk helyezni a kerületi óvodapedagógusok fölé.” Utalt arra is a polgármester, hogy az energiakrízis nem múlt el, amit folyamatosan figyelemmel kísér az önkormányzat. „Úgy gondolom, hogy erős a XIII. kerület, erős a köznevelése, erős a köznevelési csapata is. A válságos idők ellenére kiszámíthatóságot, magas színvonalú szakmai szolgáltatást tudunk nyújtani”, zárta szavait Tóth József.

Erdélyi Nóra, a XIII. kerületi Egyesített Óvoda intézményvezetője arról is beszélt: a 17 tagóvodát magába foglaló intézmény célul tűzte ki, hogy tanuló szervezetként képes legyen a világban zajló folyamatokat rendszerben látni és arra adekvátan, rugalmas működéssel válaszolni. „Arra törekszünk, hogy alkotó pedagógiai klíma és koordinált pedagógiai cselekvést támogató gyakorlatok alakulhassanak ki közösségünkben. Támogatjuk a pedagógus kollégáinktól, alulról érkező innovatív, újszerű szakmai tudásra épülő kezdeményezéseket. Valljuk, hogy egy szervezeten belül az egyéni és szervezeti célok találkozása biztosítja a valódi fejlődést. Egy olyan szervezeti kultúra kialakításán dolgozunk, amely a szereteten és az empátián, elfogadáson mint magasabb rendű értékeken alapul. Ezzel is példát mutatva a hozzánk járó gyermekek és családjaik számára”, fogalmazott Erdélyi Nóra.

A tanévnyitót a Mese Tagóvoda óvodásainak és pedagógusainak közös előadása zárta.

Ovisok műsora

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj