XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2020/05/06/varjuk-a-velemenyeket-a-lakasrendeletrol/

Témák A-Z

Várjuk a véleményeket a lakásrendeletről

ARCHÍV | 2020. május 06. - Frissítve Egyéb

A XIII. Kerületi Önkormányzat előkészítette az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletének, valamint elidegenítésének feltételeiről szóló rendeletének átfogó módosításának tervezetét, a Képviselő-testület által elfogadott Lakás- és helyiséggazdálkodási koncepció végrehajtásához szükséges rendeleti szabályozást.

Minden esetben, így most is a lakossági igények figyelembevételével végezzük lakás- és helyiséggazdálkodási feladatainkat. A jogalkotásról szóló törvény elvárásainak megfelelően, összhangban a transzparens döntés-előkészítésre vonatkozó vállalásainkkal, a készülő rendelet-tervezetet társadalmi véleményezésre bocsátjuk.

Önkormányzatunk mindenkor kiemelten kezelte a lakhatási nehézségekkel – átmenetileg vagy tartósan – küzdő kerületi lakosok támogatását, a biztos otthon megteremtésének lehetőségét. A családi élet kiszámíthatóságához, a hosszú távra való tervezés egyik alapját képezi a nyugodt lakhatási körülmények megteremtése. Ehhez Önkormányzatunk évtizedek óta biztosítja a bérlakáshoz jutás pályázati rendszerét. Ezt az utat kívánja folytatni az országban egyedülálló bérlakásépítési és kiadási program tervszerű működtetésével.

2020-2024. évek elfogadott Lakás- és helyiséggazdálkodási koncepcióban célul tűzött feladatok végrehajtása érdekében egy átfogó új jogi norma megalkotása szükséges, a korábban bevált szabályok átültetésével, megtartásával, újak alkotásával. Célunk egy átfogó, egységes, a kerületi lakosok vagy helyiségbérlők számára még átláthatóbb, és könnyen alkalmazható jogi normát alkossunk.

A rendelet négy jól elkülöníthető fejezetre tagozódik: általános szabályok, lakások bérbeadásnak szabályai, helyiségek bérbeadásának szabályai, valamint az elidegenítési szabályok.

Újításként kiemelendő a Klapka Központban lévő lakások pályázati feltételeinek kitágítása, és a korábban önkormányzati bérlakással nem rendelkezők részére történő megnyitása. A méltányolható lakásigény mértékének kitágítása a lakosság szélesebb köre számára kedvező módosítás.

A jogszabály tervezet a helyiségbérletek esetében megteremti annak lehetőségét, hogy a szabadpiaci viszonyokhoz igazodó feltételekkel lehessen szerződést kötni. Új elem a fizetendő óvadék összegének vagy a bérlő által a rendeltetésszerű használatra alkalmassá tételhez igazított díjfizetési moratóriumi meghatározása.

A Lendületben a XIII. kerület 2.0 kiemelt célkitűzése a lakhatási körülmények javítása. Ennek egyik eleme a szükséglakások és komfort nélküli lakások felszámolása. A szükséglakások tekintetében megteremtjük annak jogszabályi alapját, hogy az érintett társasházi tulajdonosoknak műszaki csatolási céllal – azaz saját lakások területének bővítésére árverésen kívül – is lehetősége legyen forgalmi értéken megvásárolni a felszámolandó szükséglakásokat.

Várjuk minden kerületi lakos segítő, építő javaslatát, véleményét annak érdekében, hogy a készülő jogszabály megalkotásánál figyelembe vehessük.

A véleményeket 2020. május 15. napjáig várjuk a következő e-mail címre: velemeny@bp13.hu.

A rendelet itt érhető el.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj