XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2024/04/15/utemesen-zajlanak-az-energetikai-fejlesztesek/

Témák A-Z

Ütemesen zajlanak az energetikai fejlesztések

2024. április 15. - Frissítve Egyéb

Befejeződött a kerületi energetikai korszerűsítési program első üteme, de már zajlik a második szakasz tervezése. Eddig 7 önkormányzati intézményben zajlottak fejlesztések összesen 600 millió forint értékben – jelentette be dr. Tóth József polgármester.

Megújult a József Attila téri Angyalföldi József Attila Művelődési Központ (AJAMK) teljes energiarendszere. A fűtési hálózatot új hőszivattyúk beépítésével és a meglévő régiek energiatakarékosra való cseréjével, a világítási rendszert LED-es fényforrások beépítésével korszerűsítettük, Elvégeztük a hűtő- és szellőztető rendszer motorjainak cseréjét is. Mindez 207,5 millió forintba került. Ez a beruházás volt a kerületi energetikai korszerűsítési program első ütemében megvalósult fejlesztések legnagyobb tétele. A munka összetettsége és az összeg nagysága miatt is az AJAMK volt a helyszíne annak a rendezvénynek, amelynek keretében dr. Tóth József polgármester bejelentette, hogy befejeződött a kerületi energetikai korszerűsítési program első üteme, de már zajlik a második szakasz tervezése.

Eddig 7 önkormányzati intézményben zajlottak fejlesztések összesen 600 millió forint értékben. Az Angyalföldi József Attila Művelődési Központon túl megújult a Rozsnyay utcai Angyalföldi Sportközpont, a Jakab József utcai Gondozóház, a Váci úti Lehel Csarnok, továbbá a Zsinór utcai Nosztalgia Ház Idősek Klubja, a Kassák Lajos utcai Reménysugár Idősek Klubja részleges vagy teljes energetikai rendszere. Ezen túl a Béke téri Polgármesteri Hivatalban zajlik majd 200 millió forint tervezett költségvetéssel energia-korszerűsítési munka, napelemeket korábbi fejlesztés részeként már telepítettek az épültre.

A beruházások jelképes átadóján – az érintett intézmények vezető munkatársainak jelenlétében – a polgármester felidézte, hogy a 2022 nyarán berobbant energiadrágulás drasztikus következményekkel járt. Az önkormányzat erre azonnal az energiafogyasztás mérséklésével reagált, de még így sem lehetett ellensúlyozni a központi áremelések negatív hatását. A COVID-járvány előtti utolsó „békeévhez”, 2019-hez képest ugyan az önkormányzati intézményekben átlagosan 15 százalékkal csökkent az áramfogyasztás, 55 százalékkal a gázfogyasztás és 20 százalékkal a távhő-felhasználás, de 2023-ra a csökkentett mennyiségű áramért háromszor, a csökkentett mennyiségű gázért kétszer, a csökkentett mennyiségi távhőért pedig négyszer annyit kellett fizetni. Ez kényszerítette ki azt, hogy a folytatódó takarékoskodáson túl bele kellett vágni a régi energetikai rendszerek korszerűsítésébe az önkormányzati intézményekben.

Az egyelőre kétütemesre tervezett kerületi energetikai korszerűsítési program három pilléren áll: korszerű hőszivattyús rendszerek alkalmazása a meglévő fűtési rendszer kiegészítésére, napelemes rendszerek kiépítése és a hagyományos világítási rendszerek LED világításra történő cseréje. A fejlesztések tapasztalatainak figyelembevételével folytatódnak az energetikai korszerűsítések a következő években is.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj