XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2024/02/29/tiszta-utca-rendes-haz-39-palyazo-nyert/

Témák A-Z

Tiszta utca, rendes ház: 39 pályázó nyert

2024. február 29. Egyéb

Minden korábbinál több, szám szerint 109 társasház indult önkormányzatunknak azon a tavalyi pályázatán, amelynek keretében a lakóközösségek védnökségükbe vették és rendszeresen rendbe tették a takarítási kötelezettségükbe tartozó közterületeket. A 109-ből 39 társasház nyert 50 ezertől 300 ezer forintig terjedő pénzdíjat. A rendezett környezet, a tervezett és szervezett köztisztasági munka, valamint a közösségi összefogás fontosságáról is beszélt dr. Tóth József polgármester, amikor az érintettek képviselőinek megköszönte munkájukat, egyben átadta nekik a pénzdíjakat 2024. február 29-én a Polgármesteri Hivatalban.  

Tiszta utca, rendes ház címmel 2019-ben hirdetett először pályázatot a XIII. kerületi önkormányzat. Az volt a cél, hogy a társasházakban élők összefogjanak és együtt tegyenek azért, hogy közvetlen lakókörnyezetükben tiszta, gyom- és ebürülék-mentes legyen a járda, a zöldsáv és az útpadka. Ezek rendben tartása különben is minden társasház jogszabályi kötelezettsége, de sok helyen mégsem csinálják. A pályázattal éppen erre, illetve a rendezett környezet kialakítására akartuk felhívni a figyelmet. Minden évben 4 millió forintot osztottunk szét a pályázat nyertesei között.

Év 2019 2020 2021 2022
Pályázó 72 75 52 21
Díjazott 48 54 45 21
Keretösszeg 4 millió 4 millió 4 millió 4 millió

 

A pályázaton 2023-ban 109 társasház indult, a pályázat kiírása óta kiemelkedően a leg-több. A társasházakat két műszaki ellenőr havi rendszerességgel látogatta. Ők az alábbi szempontok szerint vizsgálták a házak előtti közterületeket:

A pályázatban kötelező feladatok:

  • a hulladék és az ebürülék összegyűjtése,
  • járda, zöldsáv és útpadka gyommentesítése,
  • a jogszabályok szerint kötelező feladatokon túlmenően, az útpadka menti részek takarítása.

Nem kötelező, de bírálati előnyt jelentő szempontok:

  • a területen, járda melletti, előtti parkolósávok takarítása,
  • graffiti- és matricamentesítés a ház falán, oszlopokon, műtárgyakon,
  • a fasori sáv öntözése,
  • egyedi felajánlás szerinti feladatok végzése (pl.: fertőtlenítés, nagynyomású járdamosás).

A társasházak köztisztaságért végzett munkáját két formában, havi rendszerességgel és véletlenszerűen is ellenőrizték szakemberek. Pontozással alakult a sorrend alakult ki a pályázaton részt vevő 109 társasház között.

 

MIT TETTEK A PÁLYÁZÓK A KÖZTISZTASÁGÉRT?

  • Az első három helyezett társasház az együttműködési időszak teljes tartama alatt kiemelkedően teljesített. Nagy gondot fordított a járdafelületek és zöldsávok takarítására, a gyommentesítésre. Együttműködésük a pályázat időtartama alatt példaértékű volt.
  • A negyediktől és tizedik helyezésig szereplő társasházak is magas pontszámmal végeztek, teljesítményük az együttműködés során egyenletes volt, környezetük rendezett volt. A pályázat során vállalt feladatokat magas színvonalon végezték el, környezetük apróbb hibáktól eltekintve folyamatosan tisztántartott volt, a közterületi feladatokat rendszeresen, megbízhatóan teljesítették.
  • A tizenegyedik és a huszonnegyedik közötti helyezettek a környezeti terheltségük ellenére is az elvárásnak megfelelően teljesítettek, de több alkalommal volt szemetes a járda, az útpadka vagy a parkolósáv. A társasházak környezete ezzel együtt általánosan rendezettnek volt mondható.
  • A huszonötödik és a harminckilencedik közötti helyezettek alacsonyabb köztisztasági színvonalat produkáltak. Visszatérő ellenőrzéseink során több alkalommal tapasztaltunk jelentősebb köztisztasági problémát, gyomot.

Összességében megállapítható, hogy a pályázaton induló társasházak átlagon felüli energiát és időt fordítottak a pályázati felhívásban foglaltak maradéktalan betartására és környezetük gondozására, ápolására, példát mutatva a többi társasház, lakóközösség számára, így a program 2023. évben is elérte célját.

A 4 millió forintos pályázati keretösszegből az első helyezett 300 ezer forint, a második és harmadik helyezett egyenként 250 ezer forint, a negyediktől a tizedik helyezettig társasházanként 150 ezer forint, a tizenegyediktől a huszonnegyedik helyezésig társasházanként 100 ezer forint, a huszonötödiktől a harminckilencedik helyezésig egyénenként 50 ezer forint 000 forint díjazásban részesült.

A pályázat elindítása, tehát 2019 óta 331 társasház jelentkezett, közülük 205 lett díjazott. Összesen 20 millió forintot osztottunk ki közöttük az elmúlt 5 évben.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj