XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/07/31/bevalt-talajvizes-automata-ontozohalozat/

Témák A-Z

Bevált a talajvizes automata öntözőhálózat

ARCHÍV | 2018. július 31. - Frissítve Lendületben a XIII. Kerület

Önkormányzatunk – elsőként a fővárosban -, 2013-tól kezdődően 13 helyszínen épített ki talajvíz-kutas közparki automata öntözőhálózatot. Ezzel mára a lakótelepeinken mintegy 100 ezer m2 intenzív fenntartású öntözött zöldfelületet hoztunk létre és üzemeltetünk.

Öntözőhálózat épült a Béke és a Gyermek téren, az Országbíró, a Kárpát utcai, a Vizafogó, a Gidófalvy és a Tahi lakótelepeken, valamint a Bulcsú park és a Gyöngyösi sétány területein. A felhasznált talajvízmennyiség évente mintegy 40 ezer m3.

Az öntözésre használt vezetékes ivóvíz költsége (252,6 Ft/m3 egységárával számolva) meghaladta volna a 10 millió forintot, ehelyett a járulék fizetési kötelezettség alig valamivel lépte túl a 300 ezer forintot.

A jelenleg talajvizes hálózatról öntözött területek élőerővel történő öntözésének költsége (vegetációs időszakban heti két alkalom) a már automata öntözőhálózattal ellátott területeken 182 millió Ft lenne. A gazdaságosságon túl az automata öntözőhálózat előnye a kisebb élőmunka igény, ez a jelenlegi munkaerő hiányos körülmények között kiemelt szempont. Az öntözőhálózatok további előnye, hogy az öntözés programozható, így arra a növényzet számára legkedvezőbb és a lakossági területhasználatot legkevésbé zavaró éjszakai időszakban kerülhet sor. A cserje és évelő felületeknél víztakarékos csepegtető öntözést használunk, mely tovább csökkenti az öntözési vízigényt.

A talajvíz-kutas öntözőhálózatok segítségével a kerületi zöldterületek színvonalas fenntartását tudjuk biztosítani a nyári, aszályos időszakokban is. Az idei évben a Tahi utcai lakótelepen létesítettünk két új talajvíz-kutat. A beüzemelési költség 13 talajvízkút esetén 576 072 Ft, 15 automata öntözőhálózat esetén 900 113 Ft volt. Az évi összes karbantartási költség: 16 723 8058 forintot tett ki. Az idei beruházásaink során a Futár park felújítás második ütemében a Rákos-patak Göncöl utca – Béke utca között található zöldterületének fejlesztése, és az Árpád híd lakótelep közparki talajvíz-kutas öntözőhálózat kiépítése valósulhat meg.

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj