XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/03/02/folytatodnak-a-faultetesek/

Témák A-Z

Folytatódnak a faültetések

2018. március 02. Lendületben a XIII. Kerület

2018-ban a tavalyival azonos, jelentős nagyságrendben telepítünk fákat, az év során összesen 1100 egyedet ültetünk el a kerületi közterületeken. A telepítések nagyobb hányadát az őszi időszakban tervezzük, mert ez a fák gyökeresedése szempontjából kedvezőbb időszak.

2017-ben összesen 1159 fát telepítettünk fasorainkban és a parki beruházásaink során: a Futár park, a Gogol-Visegrádi utca zöldsáv, a Népfürdő utca 15. 19. és 21., illetve a Wein János park területére. Tavasszal az Úszó-, Vízilabda-, Műugró-, Műúszó és Nyíltvízi Világbajnoksághoz kapcsolódó fapótlások keretében 713 – egyenként 6 cm átmérőjű – díszfa telepítését végeztük el a kerület 47 utcájában. A legtöbb fát a Népfürdő utcába (109 db), a Hajdú utcába (76 db) és a Lomb utcába (69 db) ültettük. Ősszel 446 fát ültettünk el összesen 22 utca fasori sávjában. A legtöbbet a Marina parton (151 db), a Göncöl sávban (70 db) és a Szobor utcában (55 db).

A tavaszi hónapokban 273 fát tervezünk elültetni. A fatelepítés gerincét a jól bevált várostűrő fafajok adják: kőris, hárs, juhar, lepényfa, ostorfa. A jelentősebb mennyiségek közül a Balzsam utcában 30 platánt, a Kárász utcában 13 hársat és 8 juhart, az Övezet utcában 12, a Rozsnyay utcában 13 lepényfát. Ezzel párhuzamosan tudatosan törekedtünk olyan új nemes fafajták ültetésére, melyek még nem találhatóak nagy mennyiségben kerületünkben, de a városi éghajlati klímát jól tűrik (ámbrafa, cédrus fenyő, magnólia, molyhos szilfa). A telepítést követően városi környezetben kell megoldani a fasori fák fenntartását. A fák telepítési díja két év garanciális fenntartást is magába foglal, ami a fák öntözését, szükség szerinti növényvédelmét, ápolását tartalmazza.

Az őszi időszakban 827 fát telepítünk. A helyszíneket a park-kataszteri adatokban szereplő ültető helyek alapján, a lakossági igények figyelembe vételével állítjuk össze. A meglévő fatelepítések fafajaihoz való igazodással a tavaszihoz hasonló fajok ültetését tervezzük, ahol van lehetőség a változatosságra is. A tavaszi ültetéseket követően megkezdjük az őszi telepítésekre is az ültető helyek előkészítését, a facsonkok, fatuskók eltávolítását, az ültető gödrök termőfölddel való feltöltését.

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj