XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/08/31/atadtak-korszerusitett-gyermekkert-tagovodat/

Témák A-Z

Átadták a korszerűsített Gyermekkert tagóvodát

2017. augusztus 31. Lendületben a XIII. Kerület

–A XIII. kerület jelenleg 3469 férőhelyen 3300 gyermek ellátását biztosítja olyan színvonalon, amely versenyben van az alapítványi, egyházi és magánóvodák szolgáltatásaival. Az elmúlt évtizedben az önkormányzat összességében 8 milliárd forintot fordított az óvodák korszerűsítésére  – mondotta dr. Tóth József polgármester a teljesen felújított Tüzér utcai (Tüzér utca 62.) Gyermekkert tagóvoda augusztus 31-én megrendezett átadási ünnepségén.

Egyetlen nevelési év alatt 600 millió forintból újult meg a Gyermekkert tagóvoda, amely eddig háromszor nyerte el a Zöld Óvoda címet, ezzel pedig Örökös Zöld Óvoda lett. A felújítás során korszerű anyagokat és technológiát alkalmaztak. 2017. augusztus közepétől már ebbe az új, energiatakarékos óvodába járhatnak a gyerekek. Egyedi játszószerek és madárles is segítik a környezettudatos nevelőtevékenységet. A fényterápiás sóbarlang pedig alkalmas betegségek megelőzésére, kezelésére és relaxációra egyaránt. Az óvoda átadási ünnepségén Dr. Tóth József polgármester egyben hivatalosan megnyitotta a kerületi nevelési évet – köszöntve az iskolák tanévkezdését is.

Dr. Tóth József ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a XIII. kerület önkormányzata az integrált településmenedzsmentet képviseli. Egyik fő célja az építészetileg is dinamikusan fejlődő kerület növekő lakosságszámához harmonikusan igazodó szolgáltatásokat nyújtani, és magas szinten tartani a kerületi polgárok életminőségét.

A XIII. kerületben az elmúlt húsz évben mintegy húszezer lakás, illetve egymillió négyzetméter kereskedelmi szolgáltatóegység épült. A gyermekszületések száma évente 1000-1200 körül stabilizálódott, szemben azzal a 600-zal, amely a kétezres évek elején jelentette az átlagot. Ennek kapcsán a polgármester kiemelte: az önkormányzat folyamatosan újítja fel és bővíti ki a kerület óvodáit. Minderre évente 700-800 millió forintot fordítanak. A programba eddig bekerült kilenc óvoda közül egy sem kapott 150 millió forintnál kevesebb fejlesztési pénzt. A XIII. kerület jelenleg 3469 férőhelyen 3300 gyermek ellátását biztosítja olyan színvonalon, amely versenyben van az alapítványi, egyházi és magánóvodák szolgáltatásaival. Ami azt is jelenti, hogy 2010-től 1500 fővel nőtt a XIII. kerületi óvodások száma – mondta dr. Tóth József, aki arról is szólt: az elmúlt évtizedben az önkormányzat összességében 8 milliárd forintot fordított az óvodák korszerűsítésére, amelybe az építészeti megoldások, eszközbővítések éppúgy beletartoznak, mint a színes óvodai programok kidolgozása vagy a modern, egyéniségközpontú pedagógiai programok bevezetése, az óvodai dolgozók többirányú motivációja.

A Tüzér utcai óvoda kapcsán a polgármester emlékeztetett arra, hogy az idén harmincöt éves óvodát tizennyolc éve vette át a Magyar Honvédségtől a XIII. kerület önkormányzata azzal a kiemelt felelősségtudattal, amely együtt jár egy gyermekek számára fenntartott intézmény működtetésével. Most az eredeti épület adottságait is kihasználva sikerült egy mintaszerű, 21. századi környezetbarát, a gyermekek számára különleges plusz szolgáltatásokat is biztosító komplexumot létrehozni – jegyezte meg a polgármester.

Beszéde végén dr. Tóth József sikeres új nevelési évet, illetve tanévet kívánt a kerület óvodásainak, iskolásainak, pedagógusainak és a szülőknek, biztosítva őket arról, hogy a kerületi óvodafejlesztési program a következő években is folytatódik.

A Gyermekkert tagóvoda

A Gyermekkert tagóvodában eddig 233 gyermekre jutott 9 csoportszoba. Mostantól 10 tágas csoportszobában – egyenként 50 négyzetméteresek – 250 gyermek is elférhet. A földszinten 6 csoportszoba és funkcionális helyiségek vannak, valamint akadálymentes szülői WC, nevelői öltöző zuhanyzóval és WC-vel, egyéni foglalkoztató és a nevelőtestületi szoba teakonyhával. Itt kaptak helyet a tagóvoda vezetői és vezető helyettesi irodák, meg a sóbarlang is.

Az emeletre 4 csoportszoba, egy-egy tornaszoba és szertár került. Itt található még az orvosi szoba, egy nevelői öltöző zuhanyozókkal és vécékkel, a tálalókonyha és mosókonyha. Az étellift is megújult.

A korszerűsítéssel az épület belső terei komfortosabbak lettek. A beépített légtechnikai rendszer – a homlokzati hőszigetelés és árnyékolástechnika mellett – biztosítja a nyári túlmelegedés elleni védelmet.

A játszóudvarokon felújították a burkolatokat, kicserélték az elöregedett játszószereket. Új udvari játékokat telepítettek – köztük kalózhajót, játszóházakat, egyedileg tervezett világítótorony játszóházat csúszdával, kötélhíddal, helikopter leszállópályát kötélmászókával, ovi-foci sportpályát futballkapukkal és kosárlabda palánkkal.

A kellemesebb közérzetet szolgálja az udvaron elhelyezett vizes játék négyállásos zuhanyfejjel, a kétállásos párásító és a két ivókút is. Az épület tűz elleni védelmét beépített tűzjelző központtal és tüzivíz rendszerrel oldották meg. Új vagyonvédelmi és videós megfigyelőrendszert is telepítettek a nagyobb biztonság miatt.

A munkálatokat 2016 októberében kezdték, és 2017. augusztus 14-én költöztették vissza az óvoda lakóit.

 Fényterápiás sóbarlang, madárles

A felújítás során a tervezők a pedagógusokkal kreatív terek kialakítására törekedtek, hogy a gyermekeknek minél több újszerű eszközük és játéklehetőségük legyen. A két tornateremből az egyiket felszerelték beltéri mászó fallal és kalandpark-elemekkel, ami gazdagítja a gyermekek által gyakorolt mozgásformákat.

A sóbarlang különleges fényterápiás sószoba. A sós levegő belélegzése erősíti a gyermekek immunrendszerét, serkenti a légzőszervek aktivitását és a hörgők öntisztulását. Képes csökkenteni a közösségekben terjedő fertőzéses megbetegedések kialakulását.

 Környezettudatos szemlélet

Az óvodának pedagógiai sajátossága a környezettudatos szemléletformálás. Eddig háromszor nyerték el a Zöld Óvoda címet, ezzel pedig 2014-ben Örökös Zöld Óvoda lett az intézmény. Jutalmul, először a kerületben, madarak megfigyelésére, azonosítására, fotózására alkalmas udvarrésszel egy további újdonságot kap az óvoda. A gyermekek télen fűthető Mynest (az én fészkem) madárles segítségével figyelhetik majd meg a madarak életét, és ezt web kamerán is nyomon követhetik a csoportszobájukból.

Az udvaron sziklakert és megújult zöldterület övezi a játszóhelyeket.

Az épület a homlokzati hőszigetelésével, tetőszigetelésével és nyílászáró cseréjével az energetikai követelményeknek megfelelő energia-megtakarítást eredményez.

Nem csak a Gyermekkert újult meg

Jelentős beruházás (120 millió Ft) a Napsugár tagóvodában (Thurzó utca) az udvar felújítása. A 133 férőhelyes óvoda játszóudvarának nagy részén aszfaltburkolat volt. Az udvar vízelvezetése sem volt megoldva. A felújítás az óvodai szünet megkezdésének napján kezdődött, és a szeptember 4-ei határidőre befejeződik a játszóudvar teljes felületének megújításával, új kültéri játékok telepítésével.

A passzívház Meséskert tagóvoda (Kassák Lajos utca) kiegészítő munkáinak keretén belül eddig 4 helyiségben helyeztek el elektroszmog szűrőket, és folyamatban van még 12 csoportszobában is a berendezések felszerelése. A Varázskarika tagóvodában (Karikás Frigyes utca) az emeleti ablakokra árnyékolása, és a Pitypang tagóvodában (Országbíró utca) az ablakárnyékolók és az udvar árnyékolása készült el. A Csicsergő tagóvoda (Gyöngyösi utca) játszóudvara ütéscsillapító gumiburkolatot kapott. A több száz millió forintba kerülő Mese tagóvoda (Esküvő köz) teljes felújításának, korszerűsítésének előkészítése megtörtént.

A XIII. kerületi önkormányzat óvodai, bölcsődei telephelyeken hang- és fény-, valamint só-terápiás szobát és só-homokozót épít. Az igények alapján folyamatos e szolgáltatások bővítése. Az óvodák, bölcsődék esetében a terápiás foglalkozások beépültek az intézmények napirendjébe.

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj