XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/07/12/megkezdodhet-rakos-patak-melletti-teruelet-megujitasa/

Témák A-Z

Megkezdődhet a Rákos-patak melletti terület megújítása

2017. július 12. Lendületben a XIII. Kerület

A képviselő testület júniusi ülésén felhatalmazta a polgármestert Budapest Főváros Önkormányzatával kötendő, a „Rákos-patak Béke utca – Göncöl utca közötti szakaszának komplex közparki felújítása” című város-rehabilitációs projekt megvalósítására szóló megállapodás aláírására.

Az önkormányzat a program végrehajtásához 250 millió forint önrészt biztosított, a Fővárosi Közgyűlés további 100 millió forintot szavazott meg. A fejlesztést a Lendületben a XIII. kerület, a kerület hosszú távú fejlesztési programja és az AngyalZöld+ zöldterületi stratégia is előirányozta. A beruházást 2015 szeptemberében közvélemény-kutatás, 2016 elején lakossági tervegyeztető fórum előzte meg, melyek után véglegesült a fejlesztési terv és a szakmai koncepció. A patak északi és déli oldalának szabadtér-építészeti fejlesztésének kiviteli tervei elkészültek. A projekt célja a Rákos-patak ökológiai rehabilitációjának elindítása, egy esetleges későbbi komplex fejlesztés elöljárójaként. A körülhatárolt terület kapcsolódik az előkészítés alatt álló, Rákos-patak teljes fővárosi szakaszára kiterjedő, térségi kerékpárút fejlesztési programhoz, azzal összhangban van.

A TÉR-KÖZ pályázat magába foglalja a kerékpárúttól elválasztott gyalogossétány fejlesztését, új gyalogoshíd létesítését a Hajdú utca és a Hajdú köz között, a patak mentén virágos promenád és tanösvény kialakítását, a zöldfelületek fenntarthatóságának növelése érdekében talajvíz kutas automata öntözési rendszer kialakítását, valamint korszerű közvilágítást és új utcabútorok kihelyezését. Annak érdekében, hogy a zöldterületi fejlesztés, a játszó- és testedző tér kialakítása által a terület valódi szabadidős, rekreációs övezetté váljon, közösséget formáló közterület színtér jöjjön létre, a projekt részeként az önkormányzat vállalta az egészséges életmódot, rendszeres testmozgást, futást népszerűsítő rendezvénysorozat megszervezését is.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj