XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2016/07/24/kaprazatos-viragbemutato-a-gyongyosi-setanyon/

Témák A-Z

Káprázatos virágbemutató a Gyöngyösi sétányon

2016. július 24. Lendületben a XIII. Kerület

A megjelenteket Helembai Mihály, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. Közterületi divíziójának vezetője üdvözölte, majd dr. Tóth József polgármester ismertette az önkormányzat integrált városfejlesztési stratégiájának eredményeit, különös tekintettel a parkok, zöldfelületek megújítására és a kerület faültetési programjára. Mint elhangzott, május első felétől az önkormányzat több mint 16 ezer tő muskátlit és virágos balkonnövényt helyezett ki a virágtartó kandelábereire. Kerületünk 21 pontján, csaknem 3 ezer m2-en, több mint 64 ezer tő egynyári növényt ültettek, ebből 23 ezer virág a Gyöngyösi sétányt díszíti.

-A sétány színpompás virágágyai a szokottnál is nagyobb léptékben újultak meg – mondotta dr. Tóth József. – Csökkentettük a burkolatokat, ennek révén 235 m2-rel növekedett a zöldfelület. Az 1060 m2-nyi egynyári ágyásokba 85 féle növény telepítésére került sor, ebből 16 féle a hazai nemesítésű fajták száma. Ebben az esztendőben nagyobb szerepet kaptak az évelők is, köztük népszerű gyógy- és aromanövények: zsálya, levendula és rozmaring. A díszfüvön kívül három ágyásban különleges, holland magkeverékből vetett virágos gyep fejlődik. A sétány 3475 m2 új gyepszőnyeget is a kerületben már több helyen alkalmazott talajvízkutakról működtetett automata öntözőrendszer locsolja.

Ezen kívül az AngyalZÖLD+ stratégiában fogatlaknak megfelelően folyamatosan újítjuk meg a közparki, rekreációs területeket. A zöldterületi beruházások közül idén elsőként a Bessenyei utca – Visegrádi utca – Tutaj utca – Váci út tömb fejlesztése nyomán születik újjá. A felújítás során a lakossági igények és javaslatok figyelembevételével határoztuk meg a fejlesztési programot. Összességében 1563 m2 újult meg és 14 kandeláber került a területre. Az év hátralévő részében további közterületi beruházásokra is sor kerül, melyek összértéke meghaladja az 1 milliárd forintot – mondotta dr. Tóth József polgármester. A 2017. évi „vizes” világbajnoksághoz kapcsolódó Dagály sétány új, attraktív közterületként biztosítja majd a Forgách utcai metrómegálló és a helyszín közötti összeköttetést. Kiemelkedő jelentőségű a Rákos-patak Béke utca és Röppentyű közötti szakasz megújítása, ahol futókört, a patak fölött átívelő hidat, játszótereket és minőségi zöldfelületeket alakítunk ki. A közeljövőben átadásra kerülő Papp László tér egyszerre jelenti egy közterület minőségi megújítását és tisztelgést kerületünk egyik neves polgára előtt.  Idei beruházásunk a Gidófalvy lakótelep pihenőparkjának fejlesztése, megújul a Kassák Lajos utca és Lőportár utca kereszteződésében található közkedvelt park. Jelentős fejlesztésre kerül sor a Vizafogón, folytatva a korábban megkezdett lakótelepi fejlesztéseket. 

 

Dr. Tóth József megnyitó szavait követően a polgármester átadta a Legvirágosabb erkély és homlokzat 2016. évi pályázatának elismeréseit a díjazottaknak.

Első díjat nyert Nagyné Vadady Mária  Keszkenő utca 25. szám alatti lakos, aki ízléses, változatos, főképpen évelők dominálta kiültetéssel és virágos, futtatott homlokzattal nyűgözte le a zsűrit. Második helyen végzett Meleg Ferenc, a  Máglya köz 11. számú épület lakója, aki szobanövényekkel kombinált balkonkiültetésével nagyban hozzájárul az utcakép javításához (a díjazott sajnos nem tudott megjelenni az eseményen). A képzeletbeli dobogó harmadik fokára Hornyikné László Piroska – Hajdú utca 19. szám alatti pályázó léphetett fel, aki szépen ápolt, dús, egybefüggő virágfelület kialakításával járul hozzá a tetszetős, virágos utcaképhez. Oklevéllel ismerték el  Sántosi Imréné Hajdú utca 12.  szám alatti lakos különleges egynyári balkonkiültetését, amely annak ellenére, hogy nyolcadik emeleti helyszínével magasan helyezkedik el, mégis jelentősen díszíti az utcát.

 

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj