XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2016/06/07/fel-varosligetnyi-facsemetevel-gazdagodik-a-kerulet/

Témák A-Z

Fél városligetnyi facsemetével gazdagodik a kerület

2016. június 07. Lendületben a XIII. Kerület

A esemény résztvevőit Helembai Mihály, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. Közterületi Divíziójának vezetője köszöntötte, aki elöljáróban elmondta, hogy a fásítási program most telepítésre kerülő facsemetéje egy sárgalevelű lepényfa, népies nevén Krisztustövis, amelynek ültetésre kerülő egyede 6-10 méter magasra nő, és nem hoz tüskéket.

Dr. Tóth József polgármester az AngyalZÖLD+ program keretében megvalósuló, korábban példátlan méretű fatelepítéssel összefüggésben tájékoztatta az egybegyűlteket, hogy az Úszó Világbajnokság kormánybiztosával 2015 májusában aláírt megállapodás alapján a kerület 180 millió forint értékben 2975 facsemete elültetésére és két éves gondozására vállalt kötelezettséget. Ez év tavaszán a kerület már 460 darab új fával gazdagodott, jelenleg 25780 fa, és 12000 ezer tövet tartalmazó, összesen 903 muskátlis kandeláber található közterületeinken. A fiatal faegyedek száma 11261 db, ám  a folyamatban lévő programnak köszönhetően ez a szám gyorsan növekszik.  Az önkormányzat 2010 óta eddig 257 millió forint értékben 3402 fát telepített a kerületben.

– Az  Ifjúság Fáját azért éppen a Bessenyei utcában található parkosított területre ültetjük, mert május 26-án ezen a területen összesen 1563 négyzetméternyi zöldterület megújításába kezdett az önkormányzat – mondotta dr. Tóth József. – A program véglegesítése előtt a szakemberek kikérték a lakosság véleményét, javaslatait is, és a lefolytatott konzultáció eredményeként  a zöldterületek rekonstrukciója mellett játszó és testedző  eszközöket, és új kandelábereket is telepítenek a területen. A 70 napra tervezett munkálatok során 374 négyzetméter térkő, 750 négyzetméter egyéb burkolat lerakására, és cserje ültetésre is sor kerül.

Dr. Tóth József a nagyszabású fásítási programról szólva elmondotta, hogy a kerület 12 négyzetkilométernyi területe a program befejezéséig egy Városligetnyi fával lesz gazdagabb. Az új telepítések közül a Dagály és a Viza utca környezetében 150 db fát ültetnek majd el, a többit a kerület más részein fogják telepíteni, egy részüket kihalt és elöregedett egyedek pótlásaként. A fák kiválasztásánál a városi környezetet jól tűrő fajok, elsősorban mezei juharok, hársak, nemes platánok mellett más, különlegesebb fafajok képviselőinek telepítésére is sor kerül: japán cseresznye, páfrányfenyő, tulipánfa és vörös tölgy csemeték is gazdagítják majd kerületünk növényvilágát. Újlipótvárosban az elmúlt két évben valamennyi üres, tuskós fahelyre, és a kiszáradt egyedek pótlására  összesen 208 fiatal facsemete elültetésre került sor, több ültetést a városrészben a rendkívül zsúfolt közmű hálózat nem tesz lehetővé, ezért  muskátlis kandeláberekkel tettük színesebbé és szebbé a környezetet.

Dr. Tóth József tájékoztatóját követően a polgármester a kerületi fiatalokat képviselő Gáspár Lalita, a felnőtt sportlövő  Európa bajnok csapat tagja, egyéni junior Európa bajnok, és Szoboszlai Dániel, a Vizafogó iskola Teleki Pál földrajzversenyt nyert tanulója közreműködésével elültette az Ifjúság Fáját.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj