XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2012/05/07/szemes-mari-emlektablajaval-gazdagodott-a-xiii-kerulet/

Témák A-Z

Szemes Mari emléktáblájával gazdagodott a XIII. kerület

2012. május 07. - Frissítve Kulturális hírek

A Katona József utca 26. falán őrzi mostantól tábla Szemes Mari színművésznő emlékét. Május 7-én lett volna 80 éves Szemes Mari – ezért ezen a napon állított emléktáblát a színésznő tiszteletére a XIII. Kerületi Önkormányzat.

Az ünnepség Juhász Gyula A tápai Krisztus című művének hangfelvételével kezdődött, amelyet Szemes Mari előadásában hallgathattak meg a jelenlévők.

Ezt követően Berényi Gábor egykori színházigazgató mondott beszédet, aki rendezőként végigkísérte Szemes Mari pályáját. Ő rendezte utolsó színházi szerepében is 1987-ben a Várszínházban. A rendező kiemelte: Szemes Mari mindent tudott erről a szakmáról, amit kell. Nemcsak azért, mert zseniális tehetsége volt hozzá, hanem azért is, mert megtanulta. Elmélyült, nagyszerű alakításokat nyújtott. Alkotóként ő maga volt az alkotás.

Az emléktáblát elsőként dr. Tóth József polgármester koszorúzta meg a XIII. Kerületi Önkormányzat nevében. Az egykori színésztársak közül Láng József, a József Attila Színház művésze koszorúzott, azután sorra  elhelyezték a megemlékezés virágait Szemes Mari tiszteletére a jelenlévők.

A Magyar Médea című monodrámának egyik részletét megörökító képpel érkezett Ivádyné Both Éva, aki az egri Gárdonyi Géza művészeti titkára volt. Szemes Mari barátnője a Magyar Médea szerzőjének, Göncz Árpádnak az üzenetét adta át, aki ezen a napon szintén szeretettel gondol Szemes Marira.

 

Szemes Mari tehetségének köszönhetően már főiskolás korában eljátszhatta színpadon a Liliomfi egyik főszereplőjét, Erzsikét és Ilmát a Csongor és Tündében. A főiskola befejezés után első szerződése a Madách Színházhoz kötötte, majd Szegeden játszott két esztendőt. 1954-ben egy évadon keresztül a Petőfi Színházban lépett fel, ezután huszonkilenc évig volt a budapesti József Attila Színház vezető művésze. A József Attila Színház az életét jelentette. Számtalan szerepet játszott; a direktorok keresték a számára ideális feladatokat, ő pedig remek alakításokkal hálálta meg a felé áramló bizalmat. Maradandóbb alakításai között tartják számon Kertész Ákos Névnap című drámájának Ilonáját, Németh László A nagy családjának Katáját, Robert Bolt Éljen a királynő Angliai Erzsébetét, Osztrovszkij A hozomány nélküli menyasszony Larisszáját.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj