XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2012/05/04/emlektabla-raba-lilla-tiszteletere/

Témák A-Z

Emléktábla Rába Lilla tiszteletére

2012. május 04. - Frissítve Kulturális hírek

A festő- és grafikusművészetben kiemelkedő Rába Lilla tragikusan korán hunyt el. Halálának tizedik évfordulója szolgáltatta az alkalmat arra, hogy az egykori otthonának és alkotóműhelyének helyet adó ház falán emléktáblát helyezzen el a XIII. Kerületi Önkormányzat. Mostantól tábla hívja fel a figyelmet a művésznő életére és munkásságára a Jászai Mari tér 5. falán.

Az emléktábla avatása alkalmából tartott ünnepségen Paulikovics Iván szobrászművész idézte fel Rába Lilla életét és munkásságát.

A XIII. Kerületi Önkormányzat nevében Holopné Schramek Kornélia alpolgármester helyezett el koszorút. A Szociális, Egészségügyi és Művelődési Bizottság képviseletében pedig Sági Judit, a testület elnöke koszorúzta meg Rába Lilla újonnan elhelyezett emléktábláját.

 

Rába Lilla eredetileg szemész szakorvos, aki 1982-ben Almásy Aladár biztatására kezdett rajzolni, majd festeni. Vonalrajzai, litográfiái drótvázszerű szerkezetekből épülnek fel. Témái az archaikus korokba, a mitológiai időkbe mennek vissza. Szívesen idéz ószövetségi eseményeket, de a szüzsé helyett az emberi viselkedésformák, lelki történések foglalkoztatják. Nagyméretű festményein – noha van szerepe a vonalnak – a hangsúly a festői mozzanatra helyeződik, a képmezőt expresszíven előadott intenzív színek uralják.

 

Rába Lilla hagyatékából kiállítás nyílt az Újlipótvárosi Klub-Galériában, amelyet május 28-ig tekinthetnek meg az érdeklődők.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj