XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2012/04/11/koszoruzas-jozsef-attila-szobranal-a-kolteszet-napjan/

Témák A-Z

Koszorúzás József Attila szobránál a Költészet Napján

2012. április 11. - Frissítve Kulturális hírek

A XIII. kerületi József Attila-szobor koszorúzásával emlékeztek tisztelői József Attilára. A Magyar Költészet Napján, József Attila születésének napján, április 11-én hajtottak fejet a jelenlévők a költő emléke előtt a József Attila téren.

Az ünnepi műsor részeként a 2012-es József Attila Versmondó Verseny győztese, Csikó Georgina szavalta el József Attila Levegőt! című versét.

Ezt követően Diószegi Endre, az Ady Endre Gimnázium vezető tanára mondott ünnepi beszédet. – Igazság, tisztesség, érték – e három fogalmat emelte ki a pedagógus, hangsúlyozva: ezek József Attila tanításai. A Magyar Költészet Napját 1964 óta ünnepeljük, s ezen a napon tisztelettel emlékezünk József Attilára is.

Kétfajta költő létezik, a poeta doctus és a poeta natus. Előbbi az a bölcs, aki pontosan, precízen megtervezi versét, utóbbi pedig az ösztönös, ősi költő. József Attila egyszerre volt mindkettő, egyszerre képviselte mindkét értéket. ő az, aki nagyon fiatalon A kozmosz éneke című művében tizenöt szonettben énekelte meg a lét értelmét, máskor pedig segít választ adni arra a kérdésre: “Mért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis! Mért ne legyek tisztességes! Kiterítenek úgyis.”

A koszorúzás során elsőként a XIII. Kerületi Önkormányzat nevében helyezett el koszorút Borszéki Gyula és Holopné Schramek Kornélia alpolgármesterek. Azután Szanyi Tibor országgyűlési képviselő koszorúzott. Virággal tette tiszteletét a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nevében Cserép László főosztályvezető. Kifejezték tiszteletüket a XIII. kerületi nemzetiségi önkormányzatok. Koszorúztak a XIII. kerületi képviselő-testület pártjai, civil szervezetek, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. képviselői, a XIII. Kerületi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat nevében Csata Zsuzsanna diákpolgármester, iskolák, óvodák jelenlévő munkatársai, diákjai, óvodásai.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj