XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2024/05/03/ember-az-emberert-eselyegyenlosegi-dij-2024-evi-kituntetettjei/

Témák A-Z

„Ember az emberért” esélyegyenlőségi díj 2024. évi kitüntetettjei

2024. május 03. - Frissítve Szociális hírek

Bálint Edina és Kiss László vehette át 2024-ben az „Ember az emberért” elnevezésű esélyegyenlőségi díjat. A képviselő-testület 2008-ban alapított az elismerést, azzal a céllal, hogy azon emberek tevékenységét ismerjék el, akik hozzáállásukkal, hétköznapi cselekedeteikkel az esélyegyenlőség érvényesüléséért tesznek. A díjat dr. Tóth József polgármester adta át: Holopné Schramek Kornélia, Csiga Gergely alpolgármesterek és Varga Zsanett, a Szociális, Egészségügyi és Művelődési Bizottság elnökének jelenlétében.

A díj átadására minden évben május elején, az Esélyegyenlőség Világnapja alkalmából kerül sor. A díjazottakra a kerületben élők tehetnek javaslatot, erről a Szociális, Egészségügyi és Művelődési Bizottság tesz közzé felhívást minden év februárjában.

Bálint Edina

Baján született, érettségi után a bajai kórházban helyezkedett el, 20 éves korában jött Budapestre tanulni és dolgozni. A Rókus Kórházban volt arra lehetősége, hogy munka mellett kitanulhassa a laborasszisztensi szakmát és két év múlva egy szakosító képzésen is részt vegyen. A képzést követően mikrobiológiai szakasszisztens lett. Az embereket megbetegítő gombákat tanulmányozta, kutatta és az lett a fő szakterülete. Egy évet Jemenben dolgozott egy sivatagi kórházban. Az egészségügyben 40 évet dolgozott, az Országos Epidemiológiai Központból ment nyugdíjba 2017-ben.

2008-ban ismerkedett meg a chi-kung tornával, egy Magyarországon élő Shaolin mestertől, aki az egészség megőrző chi-kungot oktatta. Miután saját bőrén is tapasztalta jótékony hatását, nyugdíjba vonulását követően úgy érezte, hogy segíteni tudna másoknak is, ha ezt a tudást tovább adná.

A Jász utcai Évgyűrűk Idősek Klubjában 6 éve tart minden hétfőn Chi-kung tornát. Neki köszönhetően a szépkorúak elsajátíthatják a Chi-kung művészetét, akár a legcudarabb téli időjárásban is. A hétfői foglalkozáson a cél a test és a lélekenergiájának harmonizálása, a test erősítése. Az időjárás sosem szab gátat foglalkozásnak, klubtagjaink ragaszkodnak hozzá, hogy kint a szabadban, jó levegőn tornázzanak.

Legidősebb, foglalkozáson rendszeresen részt vevő klubtag idén lesz 87 éves. 2023-ban összesen 524 fő vett részt a programjain. Vannak, akik a kezdetektől járnak és nagyon sok pozitív változásról számoltak be a torna eredményeként. Mozgásuk sokkal könnyebbé vált. Van, aki a szédülés elleni gyógyszert hagyhatta el, másnak a vérnyomáscsökkentő gyógyszer vált feleslegessé.

Kiss László

1986-ban kezdett dolgozni az ország egyik legrégebbi lakóhelyi sportegyesületében, az Angyalföldi Természetbarát és Testedző Egyesületben sportszervezőként, majd 1988-tól 1999-ig az egyesület ügyvezető elnöke volt. Ez idő alatt sokat tett a sportegyesület fejlesztéséért, a szakosztályok bővítéséért.

Az ő kezdeményezésére és szervezésével jött létre az Angyalföldi Sportfesztivál, a 120 csapatos labdarúgó terembajnokság, a túrkevei nyári bentlakásos gyermek sporttáboroztatás, és számos lakóhelyi és szabadidős sportesemény. 1999-től a XIII. kerületi székhelyű Wallis Rt-nél dolgozott, ahol a Wallis Sport Club elnöke volt. 2003-ban a Magyar Curling Szövetség főtitkárává választották, 11 éven keresztül látta el feladatát. 2016-tól az Angyalföldi Természetbarát és Testedző Egyesület klubigazgatója, 2023 óta ügyvezető elnöke. Az Egyesület jelenleg 3 kondicionáló termet, bowlingpályát üzemeltet, 12 szakosztállyal rendelkezik.

Elhivatottságának és fáradhatatlanságának is köszönhető, hogy a sportegyesület egyre bővülő kínálattal működik. Személyes, jó kapcsolatot alakított ki a kerület sportolni vágyó lakosságának, különösen a szépkorúak nagy részével. Sikeresen szervezi a XIII. Kerületi Nyitott Hétvégék, az Angyalföldi Futóklub és a XIII. Kerületi Szabadtéri Kondipark Programsorozat eseményeit. Az egyesület képviseletében aktív tagja a XIII. kerületi Civil Kerekesztalnak.

Főváros és a XIII. kerület lakosságának egészségmegőrzése és szabadidejének hasznos eltöltése érdekében közel négy évtizeden át végzett elkötelezett és eredményes sportvezetői és sportszervezői tevékenységért szavazták rá.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj