XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2024/02/01/ujra-lesz-ingyenes-led-csere-program-keruletunkben/

Témák A-Z

Újra elérhető az ingyenes LED-csere program kerületünkben

2024. február 01. - Frissítve Felhívás

Újra lesz ingyenes LED-csere program kerületünkben

Idén is igényelhetők energiatakarékos és pénztárcakímélő LED-izzók a hagyományos égők felváltására. Önkormányzatunk és a CYEB Energiamegoldások Kft. együttműködése révén 2024-ben már másodszor kaphatnak ingyen LED fényforrásokat azok a kerületiek, akik állandó lakóink és nevükön van a villanyóra. A LED-re váltással éves szinten tízezreket lehet spórolni. Az igényeket február 1. és 29. között lehet bejelenteni online. A regisztrációban önkormányzatunk 8 kerületi helyszínen segít azoknak, akiknek otthon nincs internet-hozzáférésük. A tavalyi első pályázat keretében közel 2.700-an igényeltek LED-izzókat.

KI IGÉNYELHET LED-IZZÓT?

Az akcióban az a XIII. kerületben állandó lakóhellyel rendelkező magánszemély vehet részt, aki a megjelölt ingatlan esetében szerződésben áll az áramszolgáltatóval. Neki az igényléshez regisztrálnia kell a www.ledcsere.hu internetes honlapon. Ha valaki feltöltős villanyórát használ, igazolást kell kérnie az áramszolgáltatótól az elszámolt időszak kezdetéről, végéről és a felhasznált árammennyiségről, az igazolás birtokában pedig már tud regisztrálni. Albérlő úgy kapcsolódhat be a programba, ha a tulajdonos nevében regisztrál, és átvételkor magával viszi a tulajdonos által aláírt meghatalmazást. Olyanok is kérhetnek LED-izzókat, akinek már van ilyen az otthonukban.

HOGYAN LEHET KÉRNI INGYENES LED FÉNYFORRÁST?

Igénylést kell benyújtani a www.ledcsere.hu internetes oldalon, amelyet együttműködő partnerünk, a CYEB Energiamegoldások Kft. üzemeltet. A regisztráció több lépésből áll. Induláskor három személyes adat (név, e-mail-cím és mobilszám) rögzítése után meg kell jelölni, hogy az adott ingatlan egy-egy helyiségében hány izzó van. Ha ez megvan, fel kell tölteni a személyi igazolvány, a lakcímkártya és egy villanyszámla másolatát, utolsóként pedig az igénylés véglegesítése következik. Az éves áramfogyasztás, az otthon található izzók száma és használati ideje alapján egy kalkulátor számolja ki, hogy az adott háztartás hány ingyenes LED-re jogosult.

MIVEL SEGÍTI A LEDES IZZÓK IGÉNYLÉSÉT ÖNKORMÁNYZATUNK?

Azoknak, akiknek nincs internet-hozzáférésük, a XIII. kerületi önkormányzat nyolc helyszínen segít az igénylésben, de ehhez szükséges, hogy az érintett magával hozza a szükséges dokumentumokat, vagyis az érvényes személyi igazolványt, a lakcímkártyát és az utolsó villanyszámlát.

A LEDCSERE-programba való belépést segítő önkormányzati helyszíneink, tehát regisztrációs és egyben a későbbi átadó pontjaink a következők:

  • Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálata: Béke tér 1., hétfő: 8:00-18:00, kedd-csütörtök: 8:00-16:30, péntek: 8:00-12:30
  • Közszolgáltató Zrt., Béke utcai ügyfélszolgálat: Béke utca 65., hétfő: 8:00-18:00, kedd-csütörtök: 8:00-16:30, péntek: 8:00-11:30
  • Közszolgáltató Zrt., Lehel Csarnok, ügyfélszolgálat: Váci út 9-15. hétfő-kedd: 9:00-17:00, szerda: 9:00-18:00, csütörtök: 9:00-17:00, péntek: 9:00-16:00
  • Prevenciós Központ: Tüzér utca 56-58., hétfőn 8:00-18:00 óra között, kedden és szerdán 8:00 és 16:30 óra között, pénteken 8:00-tól 11:00 óráig
  • Újlipótvárosi Klub Galéria: Tátra utca 20/B, munkanapokon 11:00-15:00 óra között.
  • Őszikék Idősek Klubja: Kárpát utca 23-25., munkanapokon: 08:00-16:00 óra között
  • Derűs Alkony Idősek Klubja: Újpalotai út 14., munkanapokon: 08:00-16:00 óra között
  • Angyalföldi Gyermek- és Ifjúsági Ház: Dagály utca 15/A, munkanapokon 10:00-14:00 óra között

MIKORTÓL KÉRHETEK LED-IZZÓKAT, ÉS EZEK MIKOR VEHETŐK ÁT?

A regisztrációs időszak február 1-től 29-ig tart. Az igénylések feldolgozását követően várhatóan 2024 májusában szállítják kerületünkbe a LED-izzókat. A regisztrációt segítő helyszínek lesznek a kerületi átvételi pontok, ezek valamelyikét már előre meg kell jelölni az igénylés folyamata során.

MIÉRT ÉRI MEG LED-RE VÁLTANI?

Évente akár több tízezer forintot is megspórolhatnak azok, aki LED-re váltanak. Ha például 5 darab 100 wattos, hagyományos izzót ugyanekkora megvilágítást biztosító, 12 wattos új égőre cserélünk, azzal napi 4 óra használat mellett évente akár 17 600 forintot spórolhatunk meg. Ezen túl alacsonyabb lesz a környezeti terhelés is, mert LED fényforrásokkal kisebb az energiafelhasználás, így kevesebb a keletkező hulladék. A ráadás, hogy LED-világítás alkalmazásával jobb a fényhasznosítás, mert ezeknek az égőknek egyenletes a fényük, egyébként pedig hosszabb élettartamúak, mint a régi izzók.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj