XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2024/01/16/aktualis-palyazataink/

Témák A-Z

Pályázatokkal támogatjuk a kerületi lakóközösségeket

2024. január 16. - Frissítve Felhívás

PÁLYÁZAT ESŐVÍZGYŰJTŐ TARTÁLYOK BESZERZÉSÉRE

Újra, tavaly után idén is pályázhatnak kerületiek vissza nem térítendő önkormányzati támogatásért esővízgyűjtő tartályok és tömlők beszerzésére. A pályázatokat társasházi lakóközösségektől, lakásszövetkezetektől és kertes házban élő magánszemélyektől várjuk.

  • Egy-egy pályázó 200 ezer forintot kaphat, ha karbantartási kötelezettséggel vállalja, hogy az általa megjelölt kerületi helyszínen üzembe helyez legalább egy, de legfeljebb három 200-300 literes esővízgyűjtő tartályt és hozzá kapcsolva maximum 50 méter locsolócsövet. A megvett eszközökről számlát kell hozni, és fényképes beszámolókkal kell majd bemutatni a gyűjtött esővíz hasznosításának módját. Az esővíz gyűjtését 5 éves fenntartási kötelezettség vállalásával kell végezni.
  • Pályázni március 10-ig lehet, a nyertesekkel a támogatási szerződést május 17-ig kötjük meg. 2024-ben összesen 15 millió forintot fordítunk arra, hogy az esővíz ne folyjon el, hanem öntözze a talajt a XIII. kerületben. Tavaly egyébként szintén 15 millió forintot adtunk erre a célra, de akkor egy-egy pályázó legfeljebb 100 ezer forintot nyerhetett el.

    Az esővízgyűjtők beszerzésére kiírt pályázat további részleti itt olvashatók.

TISZTA UTCA RENDES HÁZ PÁLYÁZAT

Jogszabályi kötelezettség, de önkormányzatunk pályázaton elnyerhető pénzdíjjal is ösztönzi a társasházakat arra, hogy tartsák tisztán az épületük előtti területet, a járdákat és a zöldfelületeket is. Az alapos takarítást ösztönző pályázatunk „Tiszta utca, rendes ház” néven fut, és 2023-ban olyan népszerű volt, hogy 109 lakóközösség nevezett be rá. Ezért idén is meghirdettük.

  • Összesen 4 millió forintot osztunk majd szét azon társasházak között, amelyek rendszeresen, átlagon felüli idő- és energiaráfordítással tartják tisztán az adott közterületet minden évszakban. Pénzt úgy adunk, hogy az év során folyamatosan ellenőrizzük és értékeljük az elvégzett munka minőségét.
  • Ebben az évben nyolcvanban maximáljuk a résztvevők számát, és a jelentkezés sorrendjében fogadjuk be a pályázatokat, amelyeket legkésőbb március 18-ig lehet benyújtani. A díjak odaítéléséről 2025  januárjában döntünk.
  • A Tiszta utca, rendes ház pályázat részletei itt olvashatók.

 

ÉRTÉKVÉDELMI PÁLYÁZAT

Tovább szépülhet kerületünk, benne Újlipótváros azáltal, hogy önkormányzatunk újra biztosít pályázati úton elnyerhető pénzt jogszabállyal védett építészeti értékek megmentésére, felújítására, restaurálására. 2024-ben 15 millió forint áll rendelkezésre erre a célra. Önkormányzatunk az elmúlt 16 évben egyébként 81 épület felújítását támogatta 164 millió forint értékben.

  • A pályázat kifejezetten eredeti épületrészek helyreállítását támogatja. Közterületről látható homlokzati, utcaképi, településképi elemek, köztük kapuk, erkélyek, feliratok, kerítések felújítását segítjük.
  • A pályázat nyertesei egyszeri, vissza nem térítendő támogatást kaphatnak társasházanként vagy lakószövetkezetenként legfeljebb 5 millió forint értékben.
  • A pályázatokat április 15-ig várjuk.

    Az értékvédelmi pályázat részletei itt olvashatók.

 

KÖRNYEZETVÉDELMI PÁLYÁZAT

Idén 2 millió forinttal emelkedett az az összeg, amelyből a környezeti állapotot javító kisebb-nagyobb projektek megvalósításához adunk önkormányzati támogatást. A képviselő-testület kerületfejlesztéssel foglalkozó bizottságának döntése nyomán 2024-ben már 12 millió forint jut erre a célra. Kik jelentkezhetnek?

  • Civil szervezetek, amelyek kerületünkben végeznének környezetvédelmi, klímavédelmi vagy állatvédelmi tevékenységet.
  • Társasházak, amelyek magánterületükön tervezik kertek, tetőkertek, zöldhomlokzatok kialakítását, kerékpártárolók kiépítését vagy díszfák ültetését, illetve meg akarnak szabadulni a házfalakat elcsúfító graffitiktől.
  • Társasházak és családi házak tulajdonosai, akik támogatást szeretnének csapadékvíz gyűjtéséhez.
  • Iskolai, óvodai, bölcsődei pedagógusok, akik szemléletformáló előadásokat tartanának gyerekeknek környezetvédelemről, fenntarthatóságról, klímavédelemről vagy állatvédelemről.
  • A környezetvédelmi pályázat részletei itt olvashatók.

 

UDVARZÖLDÍTÉSI PÁLYÁZAT

A korábbi évek sikere nyomán idén már a kilencedik alkalommal hirdeti meg önkormányzatunk az udvarzöldítési pályázatot, amelynek eredményeként az elmúlt nyolc évben sorra újultak meg társasházi udvarok kerületünkben. Miután pedig megdrágultak mind az építési anyagok, mind a kertészeti áruk, a képviselő-testület kerületfejlesztéssel foglalkozó bizottsága úgy döntött, hogy 2024-ben 5 millió forintra emeli a pályázat keretösszegét.

  • Egy-egy társasház félmillió és másfél millió forint közötti összeget igényelhet. Ha viszont több társasház összefog a közös udvar rendezésére, akkor akár 3 millió forint is lehet a támogatás.
  • A pályázat kétfordulós. Az első fordulóra a belső udvar vagy kert fejlesztését szolgáló ötletek megfogalmazását várjuk. A legjobb elképzelésekkel lehet bejutni a második fordulóba, amelynek során ki kell dolgozni a részletes kertfelújítási tervet, továbbá a megvalósítás ütemtervét, a fenntartás üzemelési tervét és a költségvetést. A megvalósítás éve 2025 lesz.
  • Az udvarzöldítési pályázat részletei itt olvashatók.

 

LAKOSSÁGI ZÖLDTERÜLET-VÉDNÖKSÉGI PÁLYÁZAT

Önkormányzatunk költségvállalásával és a lakók személyes közreműködésével idén is mód van arra, hogy a kerületi társasházak környékén lévő közterületek rendezettek és virágosak legyenek. Erre az úgynevezett zöldterület-védnökségi pályázat teremti meg a keretet. A gyakorlatban arról van szó, hogy a pályázaton nyertes lakóközösségek megállapodást kötnek önkormányzatunkkal arról, hogy egy adott területet rendszeresen gondoznak.

  • 2024-ben 18 millió forint az a keretösszeg, amit szétosztunk a védnökségi megállapodásban foglalt területek méretével arányosan. A minimális támogatási összeg 40 ezer forint, a maximális 400 ezer font.
  • Jó eséllyel pályáznak támogatásra azok a társasház vagy lakásszövetkezetek, amelyek az adott zöldterületen a növényi hulladékokat újrahasznosítják, amelyek a biológiai sokféleség szem előtt tartásával alakítanak ki biodiverz évelőágyásokat, és amelyek sok saját kezű élőmunkát tesznek bele saját utcaszépítő projektjükbe.
  • Különdíj formájában további összesen 3 millió 600 ezer forintot ajánlunk fel azoknak a lakóközösségeknek, amelyek kertszépítő munkájukkal különlegesen szépet alkotnak vagy kifejezetten klímatudatos módszert alkalmaznak.
  • A zöldterület-védnökségi pályázat részletei itt olvashatók.

 

CIVIL PÁLYÁZAT

Idén 18 millió forintra emelkedett az az összeg, amelyből kerületi társadalmi és civil szervezetek, továbbá egyházak részesülhetnek helyben közérdekű tevékenységük támogatására. A pályázat útján szétosztható pénzügyi keretet azért növeli önkormányzatunk évről évre, mert nemcsak a családok és a helyhatóságok, hanem az önszerveződő közösségek is megszenvedik a rekordinfláció, az energiaválság, a recesszió és a szociális krízis következményeit.

  • A pályázaton olyan szervezetek indulhatnak, amelyeknek a bejegyzett székhelye a XIII. kerületben van vagy városrészünkben található szervezeti egységük, illetve tevékenységüket kizárólag vagy elsősorban a XIII. kerületiek érdekében végzik.
  • Támogatás kapható egyebek között arra, ha az adott szervezet segíti a kerületiek egészséges életmódját, rehabilitációját, továbbá kulturális tevékenységét, képességeik fejlesztését, ismereteik bővítését.
  • A pályázatokat február 23-ig várjuk, elbírálásuk határideje március 31.
  • A civil pályázat részletei itt olvashatók.

 

 KULTURÁLIS PÁLYÁZAT

Ebben az évben is pályázhatnak kerületi szervezetek és magánszemélyek kulturális tevékenységük támogatására. Több mint két évtizede áll rendelkezésre önkormányzati pénzkeret erre a célra.

  • Kérhető támogatás konkrét kulturális program támogatására, a működési feltételek javítására, de még könyvek vagy kulturális kiadványok megjelentetésére is.
  • 2024-ben 2 millió forintot osztunk szét. Jelentkezhetnek alkotó- és előadóművészek, művészeti csoportok, kulturális profilú civil szervezetek és jogi személyek. Egy-egy pályázó legfeljebb 200 ezer forintot nyerhet el.
  • A pályázatban részletezni kell a megvalósítandó tevékenység leírását, a részletes költségvetést, a kitöltött pályázati adatlaphoz mellékelni kell intézmény esetében az alapító okirat másolatát, jogi személy vagy gazdasági társaság a cégbejegyzés másolatát. A pályázatok beadásának határideje február 23-a, 14.00 óra.
  • A kulturális pályázatról további részletek itt olvashatók.

 

SPORTPÁLYÁZAT

Négy millió forinttal segíti önkormányzatunk 2024-ben kerületi sportegyesületek tevékenységét. Utánpótlás-nevelés és szabadidősport támogatására egyaránt kérhető pénz, a pályázható összeg felső határa egyenként 400 ezer forint.

  • A pályázaton azok a XIII. kerületi székhelyű, bírósági úton bejegyzett sportegyesületek vehetnek részt, amelyek a kerületben működő szakosztállyal rendelkeznek. Az elbírálásnál előnyt élveznek azok a pályázók, akik korábban tevékenyen segítették az önkormányzati rendezvényeket.
  • Utánpótlás-nevelés és szabadidősport esetében egyaránt kérhető támogatás nevezési díjhoz, bérleti díjhoz, sporteszközök és felszerelések, vásárlására, edzőtáborozásra, továbbá versenyek megrendezésének költségeire.
  • A pályázatok benyújtásának határideje 2024. február 23., 16:00 óra. A pályázatokat a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. SKult13 Divízió sportágazatához kell benyújtani, elektronikus úton, személyesen vagy postán.
  • További részletek itt olvashatók.
Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj