XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2023/11/24/mini-botanikus-kertek-a-keruletben/

Témák A-Z

Mini botanikus kertek a kerületben

2023. november 24. - Frissítve Környezetvédelmi hírek

Az idei volt a 21. Lakossági Zöldterület-védnökségi Pályázat, amely kapcsán az önkormányzat és a kerületiek közösen tevékenykedhetnek: a lakóközösségek „gondnokságba” vehetnek, vagyis védnökségük alá helyezhetnek kisebb kerteket, akár fasorokat is a környezetükben, s vállalják ezek szépítését, művelését, gondozását – az önkormányzat pályázati támogatásával. A Lakossági Zöldterület-védnökségi Pályázatnak közösségépítő szerepe is van, új rekreációs terek jönnek létre, esztétikai és ökológia szempontú zöldfelületi fejlesztés valósul meg a lakosság bevonásával. A Lakossági Zöldterület-védnökségi Pályázat különdíjainak átadóünnepségét és az ehhez kapcsolódó Kertbarát Konferenciát 2023. november 23-án tartották az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban.

A Lakossági Zöldterület-védnökségi Pályázat töretlenül népszerű. Miként Dr. Tóth József polgármester a különdíjak átadásakor elmondta: „A lokálpatriotizmust egyre jobban jellemzi a környezetről való gondoskodás. Közösen tudunk a leginkább vigyázni közös értékeinkre. Önkormányzatunk azt vallja: a közösen megteremtett értékek fenntartásában legfontosabb partnerek a kerület lakói, a társasházi közösségek. A pályázaton részt vevők nemcsak lakóhelyüknek, hanem otthonuknak is tekintik környezetüket. A pályázók védnöksége révén változatos növényzettel gazdagodnak a lakóközösségi zöldterületek.”

LZVP díj átadó

A Lakossági Zöldterület-védnökségi Pályázaton csak 2019 és 2022 között 526 nyertes pályázó összesen több mint 400 ezer négyzetméternyi zöld területet vett gondozásba; mindehhez összesen csaknem 70 millió forint támogatással járult hozzá az önkormányzat.

2023-ban 127 társasház és lakásszövetkezet zöldterületi tevékenységét támogattuk 16,4 millió forinttal, a gondozásba vett terület nagysága mintegy 99 ezer négyzetméter volt. A közterületeket nagy gonddal, kiemelt figyelemmel és rendszeresen magas minőségben fenntartó társasházakat, lakásszövetkezeteket külön díjazásban részesítettük: 8 pályázó kiemelt védnöki, 20 pályázó különdíjazotti címet nyert, ezek összértéke 3,6 millió forint. Külön öröm az önkormányzat számára, hogy az idősebb korosztály is aktívan részt vesz a társasházak előkertjeinek gondozásában.

LZVP díjazottak

Kiemelt védnökök

Az igényesen fenntartott társasházi előkerteket minősítettük kiemelt védnökké. Nyolc pályázó kapta meg ezt a címet – és hozzá a 200.000-200.000 forint értékű díjazást.

Dráva Társasház – Dráva utca 5.

A társasház előtt gyommentes, színes kert fogadja az arra járókat. A házat körülölelő kertek minden évszakban szolgálnak virágzó növényekkel. A cserjék igény szerinti nyírással gondozottak, a kiskerítések cseréje, felújítása rendszeres.

Tahi utca 28-32., és 34-38. társasházak (két pályázó)

A két társasházi tömb egymástól különálló szervezet, mégis a Tahi utcát összefüggően, egységessé teszi a színpompás, illatos rózsakert, mely gondozása egész éves kitartó munkát feltételez. A komposztálást nagy szakértelemmel valósítják meg.

Mosoly utca 11-26.

A társasház a közterület nagy szeletét gondozza szakértelemmel és odafigyelnek a közterület fáira is, bejelentve az esetleg időszerű gondozási igényt. Gyomosodást sosem láttunk, a növénybeültetések folyamatosak.

Révész utca 27.

A ház árkádjai alatt és az épület környezetében egy rendkívül impozánsan karban tartott terület található, melynek gondozását magas színvonalon végzik egész évben. A terület mindig tiszta és igényesen ápolt.

Karikás Frigyes utca 2-4-6.

A társasház nagy területet gondoz, mely széles körűen kihasznált, rengeteg növény kiültetésével és azok feltehetően igen sok munkával megvalósuló fenntartásával.

Karikás 2. szám gondozott kert

Béke tér 5-6-7.

Az intenzív gépjármű-forgalom környezetében különösen fontos a megfelelő tájesztétika és a légszennyezettség mértékének csökkentéséhez hozzájáruló szemlélet. Ezt tapasztalhatjuk a nagy területet szépen gondozó ház esetében is.

Jász utca 97.

Az előkert nagyon szép és változatos, magas színvonalon fenntartott. A változatosság nem okoz kavalkádot. A számos növényfaj egymás mellett, mégis harmonikus látványt nyújt.

Jász 97. zöld előkert

A „zöld gondozás” különdíjazottjai

Idén 20 társasház nyert különdíjat, egyenként 100 ezer forint jutalomban részesültek. A védnökségük alá tartozó zöldfelületek tiszták, dekoratívak, rendezettek, ízlésesen gondozottak és ápoltak. Egyes kiskertek olyan fajgazdagsággal rendelkeznek, hogy mini botanikuskertnek is helytállhatnának. Fontos értékelési szempont volt a lakossági részvétel, a smart megoldások, a környezetvédelmi szempontok figyelembevétele, valamint a tisztán, gyommentesen tartott előkert.

 

TOVÁBBI ÖNKORMÁNYZATI PÁLYÁZATOK

Udvarzöldítési Pályázat

Önkormányzatunk Klímavédelmi Stratégiájának és az AngyalZÖLD 3.0 integrált zöldterület-fejlesztési programnak kiemelt célja a zöldfelületek növelése, egyben a lakosság környezettudatos szemléletformálása. Ezt fejezi ki a 2016-tól évenként meghirdetett Udvarzöldítési Pályázatunk is, amely közvetlen anyagi támogatást nyújt a kerület lakóközösségeinek. A kétfordulós pályázat célkitűzése, hogy a társasházak belső területei zöldfelületekben gazdagodjanak, megújuljanak.

Az elmúlt 5 évben összesen 67 társasház, lakóközösség nyújtott be pályázatot, végül 21 társasház nyert el összesen 17 millió forintot kertjei, udvarai megújítására. A vissza nem térítendő támogatás idei keretösszege 4 millió forint volt. Az első fordulóra 14 pályázat érkezett, közülük 4 került a második fordulóba. Elnyerték az igényelt támogatási összeget, összesen 3 millió forintot: Hegedűs Gyula utca 15., Váci út 54., Mór utca 11., Visegrádi utca 4. A társasházak az önkormányzat által finanszírozott kerttervező segítségével készítették el második fordulós pályázati anyagaikat.

Esővízgyűjtő pályázat

Az önkormányzat esővíz gyűjtésére és öntözőtömlővel történő hasznosítására is kiír pályázatot, amelynek célja a szélsőséges időjárási viszonyok következményeinek enyhítése. Pályázhatnak kertes házban élő magánszemélyek, társasházi lakóközösségek és lakásszövetkezetek. Az idei évben indult pályázaton 38 házat/lakóközösséget támogattunk.

Tiszta utca rendes ház pályázat

A Tiszta utca, rendes ház idei pályázatán 109 társasház vállalta – 4 millió forint összdíjazással – az ingatlanja előtti járda, zöldsáv és útpadka rendszeres gyom- és hulladékmentesen tartását. Az ellenőrzést havonta, meglepetésszerűen végeztük. A pályázaton induló társasházak nagy része rendszeresen vagy folyamatosan átlagon felüli energiát és időt fordított a pályázati felhívásban foglaltak maradéktalan betartására és környezetük gondozására, ápolására – példát mutatva a többi társasház, lakóközösség számára.

Járdatakarító gépek beszerzése

Idén is pályázhattak társasházi lakóközösségek, lakásszövetkezetek járdatakarító gépek beszerzésére, amelyeket szabadon – azaz gyártmány és típus kötöttsége nélkül – választhattak ki a pályázati kiírásban megadott műszaki követelményeknek megfelelően.

A pályázat célja a társasházak, lakásszövetkezetek segítése takarítási kötelezettségük ellátásában. Az idei keretösszeg 3,4 millió forint volt.

2021-ben 26, 2022-ben 17, míg idén 13 társasházat/lakásszövetkezetet támogattunk járdatakarító gép beszerzésében.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj