XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2023/04/05/faltol-falig-iden-mar-kilenc-korzetben-lesz-nagytakaritas/

Témák A-Z

Faltól-falig: idén már kilenc körzetben lesz nagytakarítás

2023. április 05. - Frissítve Környezetvédelmi hírek

Úttisztító gépek, utcai porszívók, magasnyomású és gőzborotvás mosóberendezések, padlótakarító gépek – ezek a tavalyinál sűrűbben tűnnek fel utcáinkon, járdáinkon és aluljáróinkban az idén. 2023-ban ugyanis már 9 körzetben, havonta 3 napon lesz faltól-falig takarítás a XIII. kerületben.

A jó tapasztalatok miatt idén a tavalyinál háromszor nagyobb területen lesz úgynevezett faltól-falig nagytakarítás kerületünkben. A munka része a járdák tisztítása, a burkolt közutak szegélytől-szegélyig történő felseprése és gépi mosása is. Összességében városrészünk 80 százalékát járják majd be különféle takarítógépek, köztük gőzborotvás és magasnyomású tisztítóberendezések. A koncentrált nagytakarítási akció nagyságrendjét jól jelzi, hogy a XIII. kerület teljes területe, beleértve a magánterületeket is, 11 millió 330 ezer négyzetkilométer.

Összesen 9 nagyobb körzetben, övezetenként három napon át, várhatóan március közepétől november közepéig tart majd a koncentrált takarítási akció kerületünkben. A hamarosan véglegessé váló ütemterv szerint mind a 9 körzetben szerdától péntekig vonulnak fel a takarítógépek. Bejárják egészen a Szent István körúttól, tehát kerületünk legdélibb pontjától majdnem a legészakibb pontjáig városrészünk közterületeinek négyötödét.

A 9 nagyobb körzet a következő:

Március 29-31.: Szent István Körút – Váci út – Gogol utca – Hegedűs Gyula utca területe

Április 25-27.: Szent István körút – Hegedűs Gyula utca – Gogol utca – Tátra utca területe

Május 17-19.: Szent István körút – Tátra utca – Gogol utca – Pozsonyi út területe

Június 21-23.: Gogol utca – Váci út – Dráva Utca – Kárpát utca területe

Július 19-21.: Dráva utca – Váci út – Dunavirág utca – Népfürdő utca területe

Augusztus 16-18.: Bulcsú utca – Lehel utca – Róbert Károly körút – Váci út területe

Szeptember 20-22.: Róbert Károly körút – Lehel utca – Frangepán utca – Dagály utca – Népfürdő utca területe

Október 11-13.: Göncöl utca – Fiastyúk utca – Váci út – Szekszárdi utca területe

November 15-17.: Tahi utca – Tatai utca – – Dolmány utca – Béke utca – Fiastyúk utca – Göncöl utca területe

Az alapos gépi takarítás sikerének feltétele, hogy üresek legyenek az érintett utcák, terek, járdák, parkolósávok. Ezért van szükség arra, hogy megállást tiltó táblákat és kordonokat helyezzünk ki a munka idejére. A lakók, a gyalogosok és az autósok az egyes helyszíneken plakátokról és szórólapokról időben értesülnek majd a takarításról. Ezek az információs anyagok feltűnnek majd társasházak, üzletek bejáratán, és az autók szélvédőin is. Ám nem ott a helyszínen szereznek először tudomást a munkáról a lakók, mert az önkormányzati honlapon, a kerületi lapban és tévében, tehát a Hírnökben és a TV13-ban, továbbá a közösségi médiában is meghirdetjük azt, hogy hol mikor lesz az aktuális faltól-falig takarítás.

A koncentrált takarítási program több szervezet együttműködésével valósul meg. A XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. és a XIII. Kerületi Közterület-felügyelet mellett a fővárosban szolgálatot teljesítő Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. FKF Köztisztasági Divíziója is részt vesz a faltól-falig takarítási akcióban.

Utca takarító gépek

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj