XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2023/11/23/europai-elismerest-kapott-onkormanyzatunk/

Témák A-Z

Európai elismerést kapott önkormányzatunk

2023. november 23. Egyéb

A budapesti helyhatóságok közül egyedüliként a XIII. kerületi önkormányzatot tüntették ki az Európai Kiváló Kormányzás védjeggyel, ráadásul 2021 után immár másodszor. Az elismerést az Európa Tanács alapította a bizonyítottan magas minőségben kormányzó helyi önkormányzatoknak. A védjegyet Holopné Schramek Kornélia alpolgármester vette át november 21-én. 

Európai Kiváló Kormányzás Védjegyet átveszi Holopné Schramek Kornélia

Az „Európai Kiváló Kormányzás Védjegy” minőségjelző elismerés. A védjegyet azok a települések nyerhetik el, amelyek a jó kormányzás” tizenkét európai alapelvének megfelelően működnek. A legjobb gyakorlatot folytató helyi önkormányzatok két évre nyerhetik el a védjegyet. A XIII. kerületi önkormányzatról már 2021-ben, most pedig másodszor, 2023-ban is bebizonyosodott, hogy európai mércével mérve is magas minőségben kormányoz.

EREDMÉNYESSÉGÉRT, HATÉKONYSÁGÉRT ADTÁK

A díjat Magyarországon a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége a Belügyminisztériummal, a Magyar Faluszövetséggel, a Kisvárosok Szövetségével és a Homo Oecologicus Alapítvánnyal együttműködve ítéli oda. Az elismeréssel járó díj egy kristály dodekaéder, melynek 12 oldalán a jó kormányzás 12 alapelve található.

Az Európa Tanács „Innovációs és a Helyi Szintű Felelősségteljes Kormányzásról szóló Stratégiája” által meghatározott jó kormányzás tizenkét alapelve a következő: 1. A helyi választások tisztességes lebonyolítása, 2. Válaszkészség, 3 Eredményesség és hatékonyság, 4. Jogállamiság, 5. Nyitottság és átláthatóság, 6. Etikus magatartás, 7. Hatáskör és kapacitás, 8. Innováció és nyitottság a változásra, 9. Fenntarthatóság és hosszú távú elhivatottság, 10. Megbízható pénzügyi irányítás, 11. Emberi jogok, kulturális sokszínűség, 12. Elszámoltathatóság.

PLUSZ HÁROM DOBOGÓS HELYEZÉS

A védjegy odaítélésével egyidőben egy-egy első, második és harmadik díjat is nyert önkormányzatunk azon az országos pályázaton, amelynek segítségével a legjobb közszolgáltatásokat nyújtó helyhatóságokat kereste a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége. A XIII. kerületi önkormányzat három kategóriában indult és mindháromban dobogós lett pályázatával.

A Prevenciós Központ, “Érdekel? Van választásod merre indulsz!”, a Szociális Szolgáltató Központ a “Szépkorúak testvérvárosi Sportjátéka”, az Egyesített Óvoda pedig „KerekKocka, azaz lehetünk eltérőek, mégis Mi vagyunk!” című pályázatukkal nyerték el a díjat.

Az évente meghirdetett megmérettetés keretében a legjobb helyhatósági gyakorlatokat keresték, tehát olyan megoldásokat, amelyek megkönnyítik és biztonságosabbá teszik az állampolgárok életét. A gazdaságfejlesztési kategóriában első, a bűnmegelőzésiben második, az innovációk, vagyis az újítások kategóriájában pedig harmadik lett a XIII. kerületi önkormányzat. A díjazó Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége 1989 márciusában, tehát 34 éve alakult, tagönkormányzatainak száma mintegy 1600, vagyis a magyar önkormányzatok több mint fele tagja a TÖOSZ-nak.

Európai Kiváló Kormányzás díj átvétele

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj