XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2023/10/09/a-mustgaz-veszelyeirol-par-mondatban/

Témák A-Z

A mustgáz veszélyeiről pár mondatban

2023. október 09. Egyéb

Az ország több pontján már kezdetét vette a szüret, vagy legalább a készülődés. A korai szőlők mustja már érik a pincékben. Az érés része, hogy a szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent. Megelőzésére azonban számos lehetőség van már. Ilyen a szellőztetés, valamint a szén-dioxid-érzékelő megfelelő elhelyezése. Ezek megakadályozzák, hogy a felhalmozódott gáz elérje az egészségre ártalmas szintet.

A fentiek ellenére is továbbra növekvő tendenciát mutat az ilyen jellegű esetekhez a tűzoltók riasztása. Halálos kimenetelű baleset is történt az elmúlt szüreti időszakokban.

Fontos tudni, hogy a szén-dioxid önmagában nem mérgező, azonban mivel nehezebb a levegőnél, egy szellőzés nélküli pincéből kiszorítja az oxigént. Tehát, ha valaki egy ilyen gázzal telített pincébe megy le, az gyorsan oxigénhiányos állapotba kerül. Ennek tünetei a szédülés és a fáradtságérzet, amelyet az eszméletvesztés, végül a fulladás követheti.

Egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel! Fontos a megelőzés a már említett lehetőségekkel. Létezik azonban még ezen kívül a közismert gyertyás módszer is, amikor az ember egy meggyújtott gyertyával ellenőrzi, van-e elég levegő a pincében. Fontos, hogy az égő gyertyát ne kézben, hanem például egy lapáton tartsuk magunk előtt, és úgy menjünk le a pincébe. Ha a gyertya elalszik, életveszélyes a pincébe menni.

A szén-dioxiddal telített pincébe csak sűrített levegős légzőkészülékben szabad bemenni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét!

Vissza

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj