XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2023/09/07/segitseg-a-digitalisan-akadalymentesitett-otthon-letrehozasahoz/

Témák A-Z

Segítség a digitálisan akadálymentesített otthon létrehozásához

2023. szeptember 07. Felhívás

Okos eszközökkel is lehet javítani a mozgáskorlátozott emberek életkörülményeit. Ennek érdekében hirdetett pályázatot a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete a Fővárosi Önkormányzat és a Fővárosi Szociális Közalapítvány támogatásával.

Kerekesszékeseknek számos otthoni mindennapi tevékenység jelent komoly kihívást, miután a legtöbb lakás nem teljesen akadálymentes. Ilyenek lehetnek az olyan apróságnak tűnő dolgok, mint kinyitni a bejárati ajtót, felnyúlni a villanykapcsolóhoz, lehúzni a redőnyt, és így tovább. Erre megoldást jelenthetnek olyan okos eszközök, amelyek digitálisan akadálymentesítik a lakást, azaz lehetővé teszik, hogy bizonyos eszközöket okostelefonos távvezérléssel lehessen irányítani.

A Fővárosi Önkormányzat és a Fővárosi Szociális Közalapítvány égisze alatt éppen azért hirdetett pályázatot a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete, hogy a lehető legtöbb érintett otthonát akadálymentesítsék digitálisan. A projekt célcsoportja azok a mozgásukban súlyosan korlátozottak, akik valamilyen segédeszközt használnak, rossz anyagi helyzetben vannak, esetleg egyedül élnek, vagy önállóan nem tudják lakásukat elhagyni. Részükről szükséges, hogy legyen megfelelő okostelefonjuk és otthoni wifi-előfizetésük.

A pályázó alkalmassága esetén szakemberek felmérik az érintett mozgáskorlátozott lakását, a fejlesztés esetleges korlátait és várható költségeit. Ezután lehet majd meghatározni – a mozgáskorlátozottság miatt indokolt, a lakás adottságai alapján telepíthető és a költségvetésbe beilleszthető – eszközöket, amelyeket pályázat útján finanszíroz a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete. A költségkereten felüli eszközök telepítését, illetve extra igények kielégítését a pályázó saját költségén kérheti. Ha ön érintett, kérjük, töltse ki az egyesület honlapján (www.mbeinfo.hu) található űrlapot. Tegyünk együtt azért, hogy minél hamarabb elkezdődhessen a digitális akadálymentesítés, és javulhasson a mozgáskorlátozott emberek életszínvonala.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj