XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2023/08/29/velemenyezheto-a-kornyezetvedelmi-strategia/

Témák A-Z

Véleményezhető a környezetvédelmi program

ARCHÍV | 2023. augusztus 29. - Frissítve Környezetvédelmi hírek

Hogyan fejlesszük tovább épített és zöld környezetünket a következő években a XIII. kerületben? Mi tegyünk helyi szinten azért, hogy javuljon például a levegő minősége, növekedjen a környezettudatosság, csökkenjenek az emberi egészséget, az éghajlatot, és a biológiai sokféleséget fenyegető környezeti veszélyek? A többi között erre keresi a választ az a program, amely a XIII. kerületi önkormányzat környezetvédelmi programja lesz 2029-ig.

Az új helyi környezetvédelmi program elfogadása és végrehajtása jó alapról indul. A XIII. kerület ugyanis a főváros legdinamikusabban fejlődő kerülete. A volt ipari területek helyét a korszerű, nemzetközi minősítésű, környezettudatos épületek vették át. A korábbi rossz minőségű, gyakran komfort nélküli lakásokat magukba foglaló ingatlanok helyén fokozatosan jelennek meg az új építésű lakóépületek.

Megújuló energiaforrások

A lakáspiaci fejlesztések hatására a jó műszaki állapotú, korszerű energiafelhasználású épületek aránya növekszik a kerületi lakásállomány egészében, melynek eredményeként a lakásállomány által kibocsájtott környezetterhelés csökken. Önkormányzatunk intézmény-felújítási programjának részeként folyamatosan újulnak meg kerületi szociális, oktatási-nevelési, egészségügyi, közművelődési és sportlétesítményeink. A passzív technológia és a megújuló energiaforrások alkalmazásával példát mutatunk a fejlesztők számára, és hozzájárulunk a globális felmelegedés káros hatásainak mérsékléséhez.

1,3 millió négyzetméter zöldfelület

A kerület dinamikus fejlődése, átalakulása együtt járt a környezeti elemek fejlődésével. Húsz éve 830 000 négyzetméter zöldfelületet üzemeltetett az önkormányzatunk, ez napjainkra 1,3 millió négyzetméterre növekedett. Akkor a közterületi fák száma 20 ezer volt, ma meghaladja a 31 ezret. 59 játszótérről, 51 parkról, 500 szabadtéri játszóeszközről, 24 saját fenntartású fitnesztéren közel 200 fitneszeszközről gondoskodik folyamatosan helyhatóságunk, hogy színvonalas ellátást biztosítson az itt élőknek a szabadidő minőségi eltöltéséhez.

Mondjon véleményt!

A XIII. kerületi Önkormányzat környezetvédelmi programjának tervezetét most társadalmi vitára bocsájtjuk, majd a beérkezett javaslatokkal kiegészítve megvitatja az illetékes szakbizottság, végül pedig állást foglal róla a képviselő-testület. A programhoz a kornyezetvedelem@bp13.hu e-mail címen várjuk minden környezetéért felelősséget érző kerületi lakó véleményét szeptember 11-ig. A dokumentum ide kattintva olvasható el.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj