XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2020/10/07/modosul-a-kozteruletek-hasznalatarol-szolo-rendelet/

Témák A-Z

Módosul a közterületek használatáról szóló rendelet

2020. október 07. Környezetvédelmi hírek

A képviselő-testület szeptember 3-i ülésén módosította az Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról és rendjéről szóló önkormányzati rendeletét. A módosítással lehetővé válik a közterületek fokozott tisztántartása, a teraszok zöldítése és az elektromos rollerek, kerékpárok és robogók szabályozott közterületi elhelyezése. A módosítás január elsejétől hatályos.

A közterületi rend megteremtése, a közhasználatú területek tisztántartása, a köztisztaság folyamatos javítása kerületünk kiemelt törekvése, amely a közterületet üzemeltető szervezetek mellett legalább annyira állampolgári feladata és felelőssége a közterület kizárólagos használatát igénylőknek is. Ennek jogszabályi szinten történő rögzítése érdekében a módosítással bővülnek a közterületi vendéglátó teraszokat üzemeltetők köztisztasági és lakosságvédelmi feladatai.

Közterületi teraszok működtetőinek a jövőben jól látható helyen tájékoztatást kell kihelyezniük a közterületi kiszolgálás lejártának idejéről, a dohányzási feltételekről és a környezetben élők nyugalmának védelméről. A teraszok kialakításának jogszabályi előírásává válik, hogy a teraszok területének 10 %-án zöldfelületet kell kialaktani, virágládákat kihelyezni, vagy zöldsávot, zöldparavánt kialakítani.

Jogszabályi szintre emelkedett, hogy a vendéglátóhelyet üzemeltető köteles a terasz teljes területének, valamint a terasszal határos közterületi járda és zöldterület tisztántartására, takarítására. Ha ezt nem teszi meg, közigazgatási bírsággal sújtható.

A bérelhető elektromos rollerek, kerékpárok és robogók szabálytalan utcai elhelyezése számos lakossági panaszhoz vezetett az elmúlt időszakban. Az önkormányzat támogatja a közösségi közlekedés ezen formáit, ugyanakkor fontosnak tartja, hogy ez szabályozott keretek között történjen és a zöldterületeken, járdákon, közlekedést akadályozó helyen hagyott eszközök ne zavarják a lakosságot.

A rendeletmódosítás elfogadását követően a legnagyobb elektromos roller hálózattal rendelkező szolgáltató felvette a kapcsolatot önkormányzatunkkal, így megkezdődtek a tárgyalások a szolgáltatás szabályozott keretek közé terelése céljából. Az önkormányzat álláspontja szerint ezeket az eszközöket a bérbicikli-rendszerhez hasonlóan kijelölt helyeken kell leállítani, így biztosítva mindenki számára a rendezett közterületeket és annak zavartalan használatát.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj