XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2020/01/10/favedelmi-rendelet-modositasa-varjuk-velemenyuket/

Témák A-Z

Favédelmi rendelet módosítása: várjuk véleményüket

2020. január 10. - Frissítve Környezetvédelmi hírek

A Kúria több esetben is vizsgálta fővárosi kerületi önkormányzatok favédelmi rendeleteiben az engedély nélküli fakivágások esetére előírt fapótlási szabályokat. A kúriai döntések alapján felülvizsgáltuk a Favédelmi rendeletet, és ennek eredményeként teszünk javaslatot a szabályozás módosítására. Ez alapján az engedély nélküli fakivágások esetében is a fakivágás okától és következményétől függő differenciált (így például ha építési tevékenység miatt csökken a zöldfelület, akkor magasabb arányú), az engedélyezett fakivágások esetében alkalmazottal azonos mértékű pótlási kötelezettség előírását javasoljuk.

A feltehetően a pótlási kötelezettség elkerülése érdekében jogsértően, előzetes hatósági engedély nélkül, vagy az utólagos bejelentési kötelezettség elmulasztásával történt fakivágások estében pedig az elektronikus ügyintézés és bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvény és a közigazgatási szabályszegések szankcióinak átmeneti szabályairól, valamint a közigazgatási eljárásjog reformjával összefüggésben egyes törvények módosításáról és egyes jogszabályok hatályon kívül helyezéséről szóló 2017. évi CLXXIX. törvényben meghatározott keretek közötti (természetes személyek esetében kétszázezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén kétmillió forintig terjedő) közigazgatási bírság alkalmazása lehetséges.

Érdemi módosítás továbbá a fapótlás pénzbeli megváltása kiszámítási módjának javasolt megváltoztatása. Ez alapján a számítás alapja a továbbiakban nem a 6 cm törzsátmérőjű facsemete lenne, hanem a törzsátmérő cm-ben meghatározva. A módosítás a fapótlásra kötelezettek számára kedvezőbb helyzetet teremt, mert a pótlási kötelezettség „egész fára kerekítésének” elmaradása a megváltási díj kis mértékű csökkenését jelenti. A fapótlás megváltásának díja változatlan marad, így a megváltási díjak nagyságát ez érdemben nem befolyásolja, de azok elszámolását megkönnyíti.

A rendelet-tervezet ezen a linken megtekinthető.

Véleményüket a kornyezetvedelem@bp13.hu e-mail címre várjuk.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj