XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2019/11/29/zold-vednokseg-mozgalom-xiii-keruletben/

Témák A-Z

Zöld védnökség mozgalom a XIII. kerületben

2019. november 29. Környezetvédelmi hírek

A XIII. Kerületi Önkormányzat támogatásával zöld mozgalommá vált a kerületben a Lakossági Zöldterület-védnökségi Pályázat. Különdíjainak átadóünnepségét és az ehhez kapcsolódó Kertbarát Konferenciát az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban tartották. Miként Dr. Tóth József polgármester köszöntőjében elmondta: az önkormányzat pályázati támogatása lehetőséget teremt, hogy a lakóközösségek „gondnokságba” vegyenek, vagyis védnökségük alá helyezzenek kisebb kerteket, akár fasorokat is a környezetükben, s vállalják ezek szépítését, művelését, gondozását. A XIII. Kerületi Önkormányzat azt vallja: a közösen megteremtett értékek fenntartásában legfontosabb partnerek a kerület lakói, a társasházi közösségek. A „zöld védnökség” révén változatos növényzettel gazdagodtak a lakóközösségi zöldterületek.

Dr. Tóth József polgármester szerint a lokálpatriotizmust egyre jobban jellemzi a környezetről való gondoskodás attitűdje. „Közösen tudunk a leginkább vigyázni közös értékeinkre” – mondta a polgármester. A XIII. kerületben az idei volt a tizenhetedik Lakossági Zöldterület-védnökségi Pályázat, amelynek keretében az önkormányzat és a kerületiek közösen tevékenykedhetnek a környezet védelméért, szépítéséért, a lakókörnyezetek gondozásáért. Vannak olyan díjazottak, akik évről évre pályáznak és jutalomban részesülnek a színvonalas fenntartás, esztétikus lakókörnyezet kialakítása miatt. Ők jelentősen hozzájárulnak a kerület zöldfelületeinek arculatához.

A XIII. kerületi Lakossági Zöldterület-védnökségi Pályázaton 151 társasház és lakásszövetkezet zöldterületi tevékenységét díjazták – csaknem 18 millió forint értékben. A pályázók összesen 126.269 m2 zöldfelület gondozását vállalták. Az önkormányzat szakemberei kiemelkedően fontosnak tartják a fasori sávok fenntartásának, védnökségének ösztönzését. Fenntartásuk nehezebb, mint egy kiskerté, hiszen külön figyelemmel kell kísérni a fák igényeit, biztosítani öntözésüket. Az őszi lombhullási időszakban is több munkával jár a fenntartásuk. Egy szépen, igényesen fenntartott fasori sáv az utcakép rendezettségét nagymértékben megnöveli.

A pályázatokkal kapcsolatban a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. munkatársai szakmai és technikai segítséget nyújtottak a társasházaknak.

 

A „zöld gondozás” különdíjazottjai

A kiemelt színvonalon fenntartott, védnökség alá vett területek pályázói idén is elnyertek különdíjakat. Az értékelés szempontjai voltak: tisztaság – köztisztasági szempontok; gyommentesség – kiemelten figyelve az allergén gyomokra; diverzitás – fajgazdagság, összetétel; esztétika – az adott területegységen belüli összkép. A zsűri figyelembe vette még az egyediséget, újszerűséget, rendezettséget, hogy mennyire egységes a fenntartás színvonala a nagyobb kiterjedésű védnökségi területen.

A zsűri három kategóriában 45 közösséget javasolt különdíjazásra. (Ennek összértéke: 4,9 millió forint.)

 

Kiemelkedő védnökök – 3 díjazott (egyenként 180 ezer forint értékű díj):

Vizafogó 1012 Társasház – Esztergomi út 54/b.

A négyemeletes háztömb környezete mindig tiszta, ápolt, rendezett. A ház hátsó részén parki terület helyezkedik el a kerület egyik játszóterével, melynek zöldfelületi fenntartásában ugyancsak jelentős a szerepe a társasháznak. Igényesen kialakított ágyások, esztétikus kerti elemek is vannak itt.

 

Tahi utca 50-54. Társasház

A ház előtti előkert rendszeresen és igényesen fenntartott. A minden évben megjelenő színes egynyári virágok mellett az évelők, örökzöldek és cserjék is ápoltak, egészségesek. A kreativitás több ponton is megjelenik – női táskákba ültetett virágokkal, kiemelt ágyással, kavicsokkal, farönkök és cserepek elhelyezésével. Külön említést érdemel a „Bogár-szálló” mely a rovaroknak szolgál nyári/téli menedékként egyaránt.

Mosoly utca 11-26. Lakásszövetkezet

A Szent Mihály templommal szomszédos épület előkertje és a hátsó bejáratai melletti zöldfelülete az év minden évszakában rendezett, ápolt. A színes egynyári virágokon kívül a hangsúlyos díszfüvek is méltó helyet kaptak. A nyírt sövények és bokrok egyedi és esztétikus hangulatot varázsolnak.

 

Fasori sáv különdíj – 2 díjazott (egyenként 180 ezer forint összegű díj)

Szekszárdi utca 15 és 17. társasházak: külön-külön adták be a pályázatukat, mégis egységesen, összefüggően tartják fenn a házsor előtti fasávot odaillő cserjebeültetéssel kombinálva. A cserjék nyírásáról, gyommentesen tartásáról folyamatosan gondoskodnak. Tavaly is elnyerték ezt a különdíjat.

 

Még 40 társasházat kapott különdíjat – egyenként 100 ezer forint értékben.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj