XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/05/10/madarak-es-fak-napja-2/

Témák A-Z

Madarak és Fák Napja

ARCHÍV | 2018. május 10. - Frissítve Környezetvédelmi hírek

Május 10-én, a Futár utcai park árnyas fái alatt, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel közösen rendezte meg az önkormányzat a Madarak és a Fák Napját. Az egész napos program keretében délelőtt óvodások, a délutáni órákban pedig a kerületben élő nyugdíjasok kaphattak ízelítőt a Magyarországon honos madárvilággal kapcsolatos tudnivalókról.

Hazánkban 1902-ben, a párizsi európai madárvédelmi egyezmény aláírását követően rendezték meg első alkalommal a Madarak és Fák Napját, amelynek ötletgazdája Chernel István ornitológus volt. 1906-ban gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter rendeletben írta elő a Madarak és Fák Napjának megtartását az országban működő iskolák számára: azóta a madarak és a fák ünneplése hagyományos ünnepnapjaink egyikévé vált. A program rendezői öt témakörben, egymást váltó kiscsoportos foglalkozások keretében vezették be a résztvevőket a madarakkal kapcsolatos színes és változatos ismeretek világába.

Az érdeklődők megismerkedhettek azzal, hogy milyen szerepet játszanak a fák a madarak életében, hogyan különböztethetjük meg a madárodúkat építőik szerint, miről ismerhetők fel a leggyakoribb madárfajok, és érdekességek hangzottak el az úgynevezett „nemszeretem” állatok, mint a kígyók, a békák és a csigák életmódjáról is.

Az óvodások és az idős emberek körében is tetszést arattak a madarak hangját és jellegzetes tollazatuk színét utánzó szemléltető eszközök, a különféle madarak közelről megtekinthető fészkei és tojásai, de a vedlés után hátramaradó kígyóbőr is kézről-kézre járt.

Az előadásokat időnként megszakította egy-egy, a parkban felbukkanó veréb, galamb, dolmányos és dolmány nélküli varjú látványa, amelyhez a Madártani Egyesület munkatársai azonnal kevéssé ismert információkkal szolgáltak.

A Madarak és Fák Napjának megünneplésére természetesen nem csak a Futár utcai parkban került sor. Közismert, hogy az önkormányzat gyermekintézményeiben környezettudatos életre nevelik a gyermekeket, több óvodánk elismerő címeket is elnyert már a természet védelmére és megszerettetésére irányuló munkájának eredményeként. Szép számmal vannak olyan óvodák kerületünkben, amelyek udvarán madármegfigyelőt létesített az önkormányzat, a madarak áttelelését szolgáló madárodúk kihelyezése pedig általánosnak mondható. Az is széles körben ismert, hogy az önkormányzat erőfeszítéseinek köszönhetően a fővárosban a mi városrészünkben ültetik el a legtöbb facsemetetét. Mindezek alapján elmondhatjuk, hogy kerületünkben nem csak a hivatalos ünnepnapon, hanem az esztendő minden napján megkülönböztetett figyelmet fordítunk a madarak és a fák védelmére, a természeti környezet fejlesztésére.

 

 

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj