XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/04/04/tovabb-bovul-videokameras-terfelugyeleti-rendszer/

Témák A-Z

Tovább bővül a videokamerás térfelügyeleti rendszer

2018. április 04. Képviselő-testületi hírek

A képviselő-testület a kerület közbiztonsági helyzetét, közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepciójának (2015-2019) időarányos végrehajtását, a kerületi rendőrkapitányság és a közterület-felügyelet vezetőinek beszámolóját márciusi ülésén tárgyalta meg. Megállapította, hogy az önkormányzat bűnmegelőzési tevékenysége eredményes volt, a meghatározott feladatok időarányosan teljesültek.

Tudatos, tervszerű munkával sikerült a közrend és a közbiztonság terén elért eredményeket megőrizni és továbbfejleszteni, a lakosság szubjektív biztonságérzetét javítani.

A rendőrségi statisztika szerint a kerületben a regisztrált bűncselekmények száma a tavalyi évhez viszonyítva 86%-al nőtt, de ez az úgynevezett sorozat jellegű csalás– és okirat-hamisításból adódik. A közterületen elkövetett regisztrált bűncselekmények száma 2016. évben 1030-ról 2017-ben 992-re csökkent. A 14 kiemelten kezelt bűncselekmény kategóriában ugyanebben az időszakban 4,5%-os volt a csökkenés. A nyomozás eredményességi mutató 2016-ban 44,3%-ról 2017-ben 56,9%-ra emelkedett. A közterületen elkövetett bűncselekmények nyomozás eredményessége a vizsgált időszakban 42,1%-ról 51,4%-ra nőtt.

A rendőrségi beszámoló szerint valamennyi körzeti megbízott növelte a működési körzetében lévő üzletek vezetőivel, társasházak közös képviselőivel, önkormányzati képviselőkkel, oktatási, egészségügyi és szociális intézmények vezetőivel a kapcsolatot. A kerület kiemelt negatív eseménye volt a Dózsa György út és Kassák Lajos utca kereszteződésében történt halálos áldozatokat követelő baleset. Csökkent az az időtartam, mely a segélyhívás és a rendőrök helyszínre érkezése között eltelik. 2017. év tavaszán új bűnmegelőzési programmal egészítette ki tevékenységét a kerületi kapitányság.

Az önkormányzat önálló kerületi közterület-felügyelete 2016-tól folyamatos, 24 órás szolgálati rendet vezetett be, a felügyelet létszáma 39 főről 49 főre növekedett. Az operátor központban dolgozók 2015-ben: 2231, 2016-ban: 2607, 2017-ben: 2834 esetben riasztották a közterület-felügyelet járőrszolgálatát. Folyamatos volt a közös rendőr-, közterület-felügyelő éjszakai szolgálat hetente két alkalommal.

Az önkormányzat 298, jelentős többségben korszerű, nagy felbontású, színes képet adó, táv-vezérelhető kamerából álló rendszert üzemeltet. Az időarányos teljesítést meghaladva, 2017-ben 41 új kamera kezdte meg működését. A bővítéssel párhuzamosan elvégeztük a rendszer korszerűsítését. 2016-ban 25, 2017-ben 150 analóg kamera cseréjére került sor. A térfelügyeleti rendszer magas műszaki színvonalon szolgálja a kerület városrészeinek, kriminológiai szempontból érzékeny pontjainak állandó felügyeletét, a közterületi bűncselekmények, szabálysértések és szabályszegések megelőzését, visszaszorítását.

A lakossági visszajelzések, a statisztikai adatok egyértelműen bizonyítják a közterületen elhelyezett kamerák bűnmegelőzésben betöltött szerepét, jelentőségét. A rendszer környezetében a közterületeken csökkent a jelentősebb súlyú rendkívüli események száma, és a szabálysértések és szabályszegések vonatkozásában is érezhető a mérséklődés.

A rendszer alkalmazásával készült felvételek külső adathordozóra történt mentésével az operátor központ különböző hatósági eljárásokban jól használható adatok biztosítására volt képes.

A 2018. évi kilenc kamerás bővítés mellett folytatódik a rendszer korszerűsítése is, az eredetileg 2019-re tervezett ütem (50 db kamera cseréje) ez évben megvalósul. A korszerűsítésre az önkormányzat ez évre 17 millió forintot biztosít.

A Lehel Csarnok környezetében közös rendőr-, közterület-felügyelő járőrszolgálatot biztosítottunk.

A Prevenciós Központ az utcai- és lakótelepi szociális munka keretében fokozott közterületi jelenlétet biztosít kiemelt területeken. Az utcai és lakótelepi szociális munkások a délutáni, esti utcai szolgálataik során is kiemelt figyelmet fordítottak a gyermekek utcai tartózkodására. Folyamatosan teljesül „az iskola rendőre” elnevezésű program, kiegészülve az „Ovizsaru” programmal.

Az Angyalföld Polgárőr Szervezet önkormányzati támogatással két új járőr autót állíthatott szolgálatba. A 2017-es évben az ifjú polgárőrök létszáma meghaladta a 10 főt.

Az időskorú, és különösen az egyedül élő állampolgárok „megszólítását”, a körükben végzett felvilágosító, meggyőző munkát különösen fontos feladatnak tartjuk. Változatlanul támogatjuk a bűnmegelőzés közösségi formáit: a Szomszédok Egymásért Mozgalmat, a Szülők Egymásért Mozgalmat, a polgárőrséget.

A bűnmegelőzési koncepcióban foglaltak végrehajtásának eredményeképpen városrészünkben az elmúlt években jelentősen mérséklődött a bűncselekmények száma, javult közterületeink rendje, biztonsága.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj