XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió

https://www.budapest13.hu/2019/01/15/xiii-keruleti-nem-fovarosi-forrasmegosztasra/

Témák A-Z

XIII. kerületi nem a fővárosi forrásmegosztásra

2019. január 15. - Frissítve Képviselő-testületi hírek

A képviselő-testület véleményezte a Fővárosi Önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat osztottan megillető bevételek 2019. évi megosztására vonatkozó fővárosi rendelet-tervezetet. A képviselő-testület a véleménykérést formálisnak, a tervezetben foglaltakat elavultnak, egyben elfogadhatatlannak tartja.

Álláspontja szerint: a forrásmegosztás nem tölti be funkcióját, a források feladatarányos elosztását, mert a kerületek közötti megosztás indokolatlanul továbbra is a 2012. évi arányszámokkal történik. A törvény által „konzervált” helyzet a kerületek évről-évre változó feladatait nem veszi figyelembe. A rögzített megosztási arányok az önkormányzat szerint tarthatatlanok. A képviselő-testület továbbra is javasolja a lakosságszám szerinti megosztást, mely egyszerű, objektív számítási mód, és a jelenleginél igazságosabb, az ellátott feladatokhoz jobban közelítő eredményt ad.

A bevételek megosztása a főváros és a kerületek között 2016-ig 51% – 49%-ban történt. A törvény módosítását követően, 2017-től a kerületek részesedési aránya az előző évhez képest 3%-kal csökkent, a főváros részesedése a közösségi közlekedés finanszírozása érdekében ugyanennyivel nőtt.

Vissza

Díjaink, elismeréseink