XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/09/08/kiss-ride-zona-angyalfoldon/

Témák A-Z

„Kiss and Ride” zóna Angyalföldön

2017. szeptember 08. Közlekedési, parkolási hírek

Kiss and Ride (K+R) parkolási zónát hozott létre a XIII. kerületi Önkormányzat a Hegedüs Géza Általános Iskola előtt. A beruházás csaknem 15 millió forintba került. Az új parkolóterület kilenc várakozóhelyén mostantól biztonságosan tudnak kiszállni az autókból a gyerekek, amikor szüleik az iskolába viszik őket. Az új létesítmény átadására szeptember 8-án került sor az önkormányzat vezetői, a képviselő-testület több tagja,  a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. vezérigazgatója, a kerületi rendőrkapitányság vezetője, a Hegedüs Géza Általános Iskola tantestületének, szülői szervezeteinek, diákjainak, és a kivitelező képviselőinek jelenlétében.

Az eseményt Helembai Mihály, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. Közterületi divíziójának vezetője nyitotta meg, elmondva, hogy  a Kiss and Ride – vagyis: csókolj és hajts tovább! – elnevezés több mint hatvan éves. Először a Los Angeles Times egyik cikkében jelent meg 1956-ban, és arra a mozzanatra utalt, ahogy az autó utasa – akár pályaudvar, akár iskola előtt – egy gyors ölelésnyi idő után már el is hagyja a kocsit, az pedig továbbhajt.

Dr. Tóth József polgármester avató beszédében elmondta, hogy a XIII. kerület közlekedésbiztonsági szakemberei az iskolakezdés után két napig figyelték, miként működik az új parkolási szolgáltatás a Hegedüs Géza Általános Iskola előtt, és várakozásaikat igazolták a tapasztalataik, a szülők ugyanis rögtön használni kezdték a K+R zónát. – A legtöbb szülő szíve szerint egyenesen az osztályteremig hajtana autójával, hogy a lehető legnagyobb biztonságban tudhassa gyermekét, ez azonban nem lehetséges. A most átadásra került parkolási megoldás minden korábbinál jobban szolgálja a tanulók biztonságát, a nélkül, hogy a szülők gépjárművei akadályoznák a főútvonal forgalmát. A „Lendületben a XIII. kerület” című önkormányzati ciklusprogram kiemelten foglalkozik a kerület közlekedésbiztonságával. Ennek alapján – és a szülői, pedagógusi igényeknek megfelelően – alakítottuk ki Angyalföldön, a Hegedüs Géza Általános Iskola előtt a K+R zónát. A párhuzamos parkolóhelyek a forgalmi sávtól eltérő, gyeprácsos burkolatot kaptak. A beálló autókból a gyermekek eleve a járdára szállnak ki. A K+R parkoló napelemes közvilágítást kapott, és egyedi a kék táblája is.

A K+R nem hagyományos parkoló, hiszen az csak a megállás és az utasra várakozás idejére vehető igénybe. Ezzel elkerülhetők a váratlan, balesetveszélyes szituációk. A parkolóba behajtás csak az iskolakezdés előtti és az iskola utáni időszakban lehetséges, reggel 7 órától 9 óráig, illetve 15 órától 17 óráig. Egyéb időszakokban tilos a behajtás. A K+R (Kiss&Ride) parkolók rendszere jól működik Angliában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, de Olaszország, Németország és Tajvan több pontján is bevezették már.

Amennyiben beválik ez a hazánkban újszerűnek számító parkolási mód, megvizsgáljuk a kerület más pedagógiai intézményeinél történő bevezetésének lehetőségét – mondotta végezetül dr. Tóth József polgármester.

Az avató ünnepséget követően a kerékpáros közlekedés biztonságának növelését célzó játékos akadályversenyre került sor, amelyen felkészült szakemberek mutatták be és gyakoroltatták a diákokkal a kerékpározás legalapvetőbb szabályait.

 A közutak fejlesztése a kerületben

A XIII. kerület AngyalZöld+ stratégiája és programja évekre lebontva tartalmazza a közúthálózat fejlesztésének programját. 2017-ben az alábbi útszakaszok felújítására került sor:

 • Frangepán utca (Hajdú utca – Csizma utca között) és északi oldali járda
 • Keszkenő utca (Reitter Ferenc u. – Tatai u. között) és északi oldali járda
 • Tátra utca TEMPO 30 övezet kiépítése
 • Tar utca (Róbert Károly körút – Mohács utca között)
 • Szent László út (Frangepán utca – Fáy utca között) és keleti oldali járda
 • Tomori utca (Gyöngyösi utca – Babér utca között)
 • Thurzó utca (Kárpát utca-Pannónia utca között) és északi oldali járda
 • K+R parkoló a Hegedüs Géza Általános Iskola előtt

Még idén elkészül a Göncöl utcai parkoló és annak közvilágítása, illetve – a felújítás alatt álló Láng Művelődési Központ környezetében – a Rozsnyay utca Váci út-Lomb utca közötti szakasza és az északi oldali járda. A ciklusprogram keretében eddig összesen 7850 m2 utat és 1560 m2 járdát újított fel az önkormányzat, 2017-ben 320 millió forintot fordított útfelújításra. Fenntartási munkákra – leginkább burkolathibák megszüntetésére, úttartozékok javítására – 210 millió forintot költünk ebben az évben. Az állandó, magas színvonalú útfelújítás és útfenntartás eredményeként a kerületi utak burkolatának minősége kifejezetten jó, messze meghaladja más kerületi, fővárosi utak minőségét.

Új kerületi feladat az úthálózat forgalombiztonságának javítása. Intenzív tervezési folyamat indult, hogy Újlipótváros közlekedése biztonságosabb és modernebb legyen. Ezzel kapcsolatosan jelenleg zajlanak a forgalomszámlálások, illetve az önkormányzat közvélemény-kutatást végeztet a pontos helyzetkép megismerése érdekében.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj