XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2016/02/16/bovult-a-szocialis-rendeletben-a-tamogatottak-kore/

Témák A-Z

Bővült a szociális rendeletben a támogatottak köre

2016. február 16. Szociális hírek

Két új ellátást vezetett be a testület. A baba- köszöntő ajándékcsomag tartalma gyermekruházat, egy kerületi és egy általános információs füzet, összesen 7000 Ft értékben. Az évente több mint 1000 feletti újszülöttnek és családjának tudunk segíteni, az életkezdési támogatás mellett. A rendeletmódosítás lehetőséget ad a kerületi díszpolgárok és/vagy házastárs, élettárs, vele egy háztartásban élő gyermek esetében a szociális szolgáltatásért fizetendő személyi térítés díj mérséklésének vagy elengedésének lehetőségére.

A rendelettel egyes eljárási szabályok pontosabban lettek meghatározva: a benyújtandó igazolások pontosítása; a természetbeni juttatások körének kiegészítése; az egyes ellátások megszüntetésének időpontja; a lakhatási támogatások eljárási szabályainak pontosítása; a személyi térítési díj kategóriák jogszabályhoz történő hozzáigazítása; a méltányossági jogkör gyakorlásának pontosítása vonatkozásában.

A kerületi állampolgárok támogatása érdekében az önkormányzat megvizsgálta, hogy a rendelet milyen hatással volt az állampolgárokra, a megszűnő ellátások helyébe bevezetett települési ellátások mennyiben befolyásolták életminőségüket, mindennapjaikat, továbbra is fenntarthatók-e a meglévő helyi vívmányok, értékek. Az összesítés szerint 2015. március 1-től összesen 43 178 alkalommal utaltunk ki támogatást, 18 529 részére. Havonta közel 4 000 család legalább kétféle támogatásban részesült.

A legtöbb kérelem a létfenntartási, a lakhatási és a gyógyszertámogatás iránt érkezett. A létfenntartásra jogosult 2599 fő közül szociális boltban levásárolható utalványt 1305 kapott. Lakhatási kiadások enyhítésére havonta 1411 család részesül ellátásban, gyógyszer költségekhez való hozzájárulást 1711 fő részére folyósítunk.

Szociális boltban levásárolható utalványt a mindennapi megélhetésük veszélyben levő legalacsonyabb jövedelmű családok kapják. Az önkormányzati szociális ellátások iránti igény enyhén emelkedett, a kieső támogatások hiányát a családok érzik. A lakhatási támogatások és a rendszeres gyógyszertámogatás összege a támogatottak nagy részénél nem jelent hatékony segítséget.

A XIII. kerületi szociálpolitika szerint: a szociális ellátások, szolgáltatások középpontjában továbbra is a család áll. A fő hangsúly továbbra is a prevenciós tevékenységen van, azonban a társadalmi tendenciák kedvezőtlen hatására az azonnali támogatás is előtérbe került; Továbbra is fontos az állampolgárok ügyintézésének további egyszerűsítése, a kérelem benyújtása és a döntés megküldése közötti idő csökkentése; Minél jobban kell a felmerülő igényekhez és valós szükségletekhez igazítani a pénzbeli támogatások rendszerét.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj