XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió

https://www.budapest13.hu/2014/05/16/nivodijat-kapott-a-ruttkai-eva-park-kialakitasa/

Témák A-Z

Nívódíjat kapott a Ruttkai Éva park kialakítása

2014. május 16. - Frissítve Városfejlesztési hírek

Az elismerés szól a beruházás kiemelt létrehozóinak: dr. Tóth József polgármesternek, Helembai Mihály divízióvezetőnek, Szarka Krisztina vezető tervezőnek, Borbényi Zoltán ügyvezető igazgatónak.

 

 

 

Bíráló Bizottság laudációja

DICSÉRET

Budapest XIII. kerület Angyalföldi Önkormányzata

Parkolóterületből Közpark, a Ruttkai Éva park kialakítása a XIII. kerületben

Budapest belvárosának egyik különleges adottságú tömbje a Wahman Mór közt rejti magában, melynek átalakulását a 2009-es szabályozás alapozta meg, megvalósítása pedig az azt követő sikeres társadalmi egyeztetési folyamatnak, a minőségi környezetalakítási tervnek és kivitelezésnek köszönhető. A helynek új identitást és nevet, az itt elhelyezett szobor által is erősítve, Ruttkai Éva színművésznő emléke ad. Ennél a tömbnél látványosan megszakad a 30-as 40-es évek modernista Újlipótvárosa: a sarki fűszeresnél átlósan felnyílik a hagyományosan zártsorú tömbhatár, a keretet pedig a Pozsonyi úti panel sávház és a Kárpát utcában található toronyház még továbbrajzolja. Az Ipoly utcai új lakóház azonban már szabadon áll a környezetében. Nem véletlen, hogy az épületek sokféléségével párhuzamosan a köztük lévő terek is évtizedekig egységes terv nélkül, spontán lehatárolások (kerítések), funkciók (garázsok) megjelenése által tagolódtak. Most azonban elérkezett az idő a változásra, megjelent az igény a rendezetlenség megszüntetésére, az életminőség javítására, a zöldfelület növelésére,és a biztonságérzet fokozására. Az önkormányzat, a lakók és a tervezők egyaránt felismerték a helyben rejlő értékeket és lehetőségeket: a széteső parkoló terület helyén kontrollált közparkká formálták a tömbbelső déli részét. A meglévő építészeti és természeti elemek egységet képeznek az újakkal. A burkolt felületek minimálisak, a süllyesztett összefüggő nagy gyepfelületnek köszönhetően kitágult a tér, melyet fák kereteznek, így a homogenizáló zöld térfal mögé az eltérő karakterű házak kerülnek. A kortárs környezetalakítás, a részletképzés elegáns, a nagyvárosi közegben új, kisebb eseményeknek is megfelelő zöldterület született, a lakókörnyezet felértékelődött.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink